El fet que el PSOE registrés en solitari la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats va despertar certa estranyesa. Malgrat que el text estigués pactat amb Junts i ERC, els socialistes van tirar pel dret “per no marejar més la perdiu”. Així s’ha expressat aquest dimarts el portaveu del PSOE, Patxi López, que ha llançat un missatge de tranquil·litat afirmant que la norma tirarà endavant amb el suport dels potencials socis de la investidura, en la línia del que va expressar aquest dilluns el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.
En aquesta línia, López ha explicat que el PSOE va decidir registrar la llei d’amnistia en solitari aquest dilluns, sense les firmes dels socis, perquè va considerar que “era el moment” i perquè “no volia marejar més la perdiu”. En qualsevol cas, tot i l’absència de les signatures, López s’ha mostrat convençudíssim que tindrà els vots suficients per aprovar-la. Els grups que la impulsen són el PSOE, Sumar, Junts, ERC, EH Bildu, PNB i BNG, que sumen 178 representants.
La voluntat inicial del PSOE és presentar-la conjuntament, per bé que, a mesura que passaven les hores, alguns partits com Esquerra expressaven els seus dubtes i demanaven més temps per analitzar-ne els detalls. I com que no hi havia la signatura de les formacions catalanes, altres com el BNG es resistien a estampar-hi la firma. Davant la incertesa, el PSOE es va cansar d’esperar i la va registrar en solitari abans de les sis de la tarda.
Al marge d’això, López ha admès que la proposta de llei d’amnistia és un “instrument arriscat” que genera “incomprensió a molta gent”, mentre que a la vegada ha defensat que és “l’única solució sobre la taula”. “Ara volem obrir un nou temps per recuperar la política i buscar l'entesa entre els que són diferents", ha dit l’exlehendakari, abans de posar com a exemple que a Europa hi ha hagut fins a 50 amnisties "en els últims temps". L’expresident del Congrés dels Diputats ha justificat la mesura de gràcia registrada aquest dilluns definint-la com un instrument "excepcional que es fa servir en democràcia i als estats de dret" per fer front a situacions de "ruptura de la convivència per buscar el retrobament".
Un cop registrada la proposició de llei, ara s’obrirà el tràmit parlamentari reglamentari. El primer pas és que la Mesa del Congrés la qualifiqui en una reunió que està prevista per a la setmana que ve, a menys que Francina Armengol en convoqui una d’urgència, cosa poc probable. Després del tràmit al Congrés, la llei aterrarà al Senat, on el PP ha promès que hi posarà impediments per frenar-la. De fet, la cambra alta ha aprovat aquest dimarts una reforma del Reglament per allargar fins a dos mesos la tramitació de la proposició de llei.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!