El PSOE ha fixat per al pròxim mes de novembre (del 29 de novembre a l'1 de desembre) la celebració del 41è Congrés Federal. Pedro Sánchez, segons ha confirmat aquest dilluns el partit, es presentarà a la reelecció com a líder dels socialistes. Així ho ha informat la portaveu del PSOE, Esther Peña, que també ha confirmat que aquest pròxim dissabte, 7 de setembre, se celebrarà el Comitè Federal que fixarà definitivament la calendarització de les pròximes reunions del partit, incloent-hi les que hauran de renovar els líders territorials. Peña ha reptat els membres del partit que són crítics amb l’acord de finançament català entre PSC i ERC a mostrar el seu descontentament en la trobada d’aquest dissabte.

Per rebaixar el volum de les crítiques internes al finançament català, la portaveu del PSOE ha insistit una altra vegada que el pacte signat entre socialistes i republicans pot ser la llavor perquè Espanya faci més passes en un procés de federalització, tal com va manifestar Pedro Sánchez a principis del mes d’agost. Des de llavors, els socialistes han tret ferro a l’acord signat amb els republicans, i han destacat les “singularitats” que tenen tots els territoris de l’estat espanyol. Aquest dilluns, Esther Peña, ha reivindicat la “bilateralitat” i la “vocació d’autogovern” que apareix “en la meitat dels estatuts d’autonomia” de l’Estat espanyol.

De la mateixa manera, ha deixat en l’aire quina interpretació fa el partit del document que ha signat amb els republicans, mentre que Esquerra Republicana insisteix que en aquell pacte s’estipula que Catalunya gaudirà d’un concert econòmic, cosa que la Moncloa nega. “L’objectiu no és acabar amb la solidaritat, sinó dotar l’administració catalana de recursos suficients”, ha manifestat, a banda de demanar “quedar-se amb el que hi ha” escrit en el document: “un finançament just i singular”.

Nosaltres estem contents perquè Salvador Illa és president de la Generalitat”, ha contestat en repetides ocasions davant les múltiples preguntes dels periodistes sobre quina interpretació es fa a Ferraz del contingut de l’acord amb ERC, mentre que els republicans insisteixen que han acordat quelcom semblant al concert del qual gaudeixen els bascos.

Els fronts oberts de Pedro Sánchez

La confirmació aquest dilluns que el PSOE celebrarà un congrés al novembre arriba a les portes d’un trimestre en el qual Pedro Sánchez té molts fronts oberts al davant. El primordial és el dels pressupostos generals de l’Estat, després d’un any amb els comptes prorrogats. El Ministeri d’Hisenda fa setmanes que està treballant en els nous pressupostos i vol començar a negociar-los amb els partits el setembre.

La Moncloa s’ha compromès a presentar els comptes encara que no tingui els suports garantits; malgrat el dubte sobre què poden acabar fent ERC i Junts en la votació per aprovar-los. En paral·lel a això, hi ha dos focus que posaran a prova el lideratge de Pedro Sánchez les pròximes setmanes: la materialització del nou finançament per a Catalunya pactat entre el PSC i ERC i la gestió de la crisi migratòria derivada de l’arribada de menors a les illes Canàries.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!