A València es tanca files. La monarquia no ha estat un debat al PSOE en més de quaranta anys. I tampoc no ho serà ara. Abans fins i tot de començar el mateix Congrés Federal del partit aquest divendres, Adriana Lastra ha volgut aigualir les expectatives de les mateixes Joventuts Socialistes. La vicesecretària general i mà dreta de Pedro Sánchez al partit ha recordat que aquest és un "debat històric", però també ha subratllat que "en cada congrés, el PSOE en surt defensant la Constitució que ens va portar la llibertat".

Es tracta de les esmenes que havien presentat les Joventuts Socialistes de Madrid, el País Valencià, les Balears, Andalusia i Castella i Lleó. Aquests textos a la ponència del congrés del PSOE proposaven l'obertura d'una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats sobre els tripijocs del rei emèrit Joan Carles I, fugit als Emirats Àrabs. És la mateixa comissió que han demanat, de forma insistent, Unidas Podemos i les formacions independentistes i sobiranistes, i que sempre s'ha trobat amb el veto del PSOE, el PP i l'extrema dreta de Vox a la Mesa.

Des de la Fira de València, Adriana Lastra ha volgut deixar clar que no prosperaran les iniciatives. "El PSOE és un partit que respecta el pacte constitucional de 1978, del que vam ser pares i del que som garants cada dia, perquè és el pacte que garanteix els drets i llibertats, i en base a aquest principi estem treballant sobre les esmenes", ha defensat la vicesecretària general socialista. I ha conclòs qualsevol polèmica: "Aquest és un debat històric en cada congrés. I en cada congrés el PSOE surt defensant la Constitució que ens va portar la llibertat".

Tancament de files amb Sánchez

Serà un congrés del PSOE a la búlgara, per aclamació, sense dissensos. Paradoxalment, qui ha aconseguit la pacificació del partit ha estat el valencià José Luis Ábalos, fins fa res secretari d'organització, que va ser defenestrat del partit i del govern el passat 10 de juliol un cop acomplerta la seva missió. L'escac i mat en aquesta partida contra els crítics del partit va arribar el passat juny, quan Pedro Sánchez va aconseguir carregar-se la reina: Susana Díaz. De pugnar pel control de Ferraz a sortir derrotada a unes primàries andaluses orquestrades per la mateixa secretaria general del PSOE. Ara l'expresidenta de la Junta descansa al Senat, el cementiri d'elefants per excel·lència. El conclave de València servirà per tancar files amb un líder consolidat. Ja ningú no s'imagina un altre secretari general.

Nou govern i nova executiva

El 40è Congrés del PSOE busca el mateix que la crisi de govern del 10 de juliol: enfortir el partit i greixar la maquinària de cara al 2023. Govern nou i direcció nova. Ahir mateix Pedro Sánchez va garantir que esgotaria els dos anys que queden de legislatura, i les eleccions generals probablement s'encavalcaran amb les eleccions autonòmiques —incloent-hi Madrid— i les municipals. Algunes figures guanyaran pes dins del partit, com Adriana Lastra o Santos Cerdán, i altres directament seran apartats, com ja ha passat amb José Luis Ábalos. En clau de PSC, es preveu la sortida de l'executiva federal de Núria Marín, alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat. Veus socialistes la veuen tocada, amb un cas de presumpta corrupció que no fa bona pinta. El seu lloc podria ocupar-lo la ministra Raquel Sánchez, un dels nous actius del socialisme català i espanyol. Eva Granados, acabada d'aterrar a Madrid per ser la portaveu del PSOE al Senat, hi hauria de ser justament per la seva nova responsabilitat.