Sempre que la monarquia és objecte de debat al Congrés dels Diputats, el resultat és el mateix: el PSOE ho impedeix. Ja s'ha vist en anteriors i reiterades ocasions a la Mesa, on els socialistes han impedit que tirin endavant comissions d'investigació de la corrupció dels Borbons, en algun cas fins i tot amb l'aval dels lletrats de la cambra. Avui s'ha tornat a evidenciar amb el debat de la iniciativa d'ERC, que demanava la revisió de la inviolabilitat del Rei. Unidas Podemos hi ha votat a favor, però els de Sánchez s'han alineat amb la triple dreta. Tot plegat, el mateix dia que Felip VI ha acudit a la cambra baixa, amb motiu del 40è aniversari del 23-F, per a lloar el paper del seu pare com a "determinant per a la democràcia".

La proposició no de llei dels republicans instava el govern espanyol a "eliminar per complet de l'ordenament jurídic i en virtut del principi democràtic i d'igualtat les prerrogatives d'inviolabilitat i irresponsabilitat que puguin emparar comportaments delictius o irregulars de la persona del cap de l'Estat, la Casa Reial i qualsevol membre de la Corona". De la mateixa manera, plantejava la derogació de l'article de la llei orgànica del poder judicial que estenia l'aforament al rei emèrit i altres membres de la família reial. S'ha debatut aquest dimarts i es votarà dijous, però les diferents formacions ja han avançat el sentit del seu vot que farà que naufragui.

Així, hi votaran a favor Unidas Podemos, ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. En contra ho faran el PSOE, el PP, Ciutadans i Vox, la mateixa pinça que ha tombat totes les iniciatives a la cambra.

La paradoxa és que el mateix Pedro Sánchez va remar en aquesta direcció: la de la revisió de la inviolabilitat del Rei. En una entrevista el passat mes de juliol, a eldiario.es i infolibre, el president espanyol defensava que "la Constitució espanyola ha d'evolucionar conforme a les exigències d'exemplaritat i conducta política de les societats". En aquest sentit, afegia: "Si això ho defenso per a qualsevol càrrec públic, lògicament també per al cap d'Estat". Però ja des del 2014 havia defensat aquest posicionament. En els mateixos termes es va expressar, fa un mes, la vicepresidenta Carmen Calvo, que va assegurar en una altra entrevista que aquest assumpte “es pot abordar perfectament”. Però avui han estat els socialistes qui han frenat la iniciativa.

En defensa de la iniciativa, la diputada republicana Carolina Telechea s’ha centrat a repassar la llarga hemeroteca de Pedro Sánchez sobre aquest assumpte i sobre el seu republicanisme, així com de la corrupció de la monarquia espanyola. Ha acusat els socialistes de fer una “defensa a ultrança de la monarquia corrupta”. I els ha advertit: “Hauran d’explicar molt bé per què estan en contra de suprimir aquestes prerrogatives i les seves contradiccions en aquest debat”. Telechea ha defensat que “no es tracta de republicanisme o de monarquia”, sinó que “es tracta de ser demòcrata o no”.

El govern espanyol, dividit

Els socis de La Moncloa han afrontat el debat, doncs, dividits. Unidas Podemos ha estat coherent amb el seu discurs i hi ha votat a favor. El seu cap de files al Congrés, Jaume Asens, ha lamentat que la Casa Reial gaudeix de “privilegis i honors anacrònics” i de “zones d’impunitat que són incompatibles amb la democràcia”. No pot ser que el monarca tingui “patent de cors per a delinquir”, ha lamentat Asens. Qui ha fet marxa enrere ha estat el PSOE. Només paraules, no fets. La diputada socialista Rafaela Crespín ha dit "estar en el mateix lloc i de la mateixa manera, defensant la Constitució". S'ha anat per les branques. Abans s'ha referit a la candidatura de Salvador Illa a la investidura que a la monarquia. S'ha limitat a justificar que no es pot fer amb una proposició no de llei. "No es tracta d'enjudiciar institucions", ha avisat.

L’independentisme, unit

Al matí ho ha escenificat, plantant el rei Felip VI en l’aniversari del 23-F celebrat al Congrés i reclamant la desclassificació de tots els documents relatius a l’intent de cop d’Estat. A la tarda, a l’hemicicle, l’independentisme ha tornat a fer pinya per intentar aconseguir la igualtat de la família reial davant la llei. En nom de Junts, el diputat Jaume Alonso-Cuevillas ha criticat els “privilegis processals” de la Corona i ha ironitzat preguntant-se “què fa el govern més progressista de la història” i si Podemos és “el del 15-M o el de les poltrones”. Per la seva part, el cupaire Albert Botran ha denunciat la “protecció legal” de la monarquia, però també la “protecció política”, que va des de Vox fins al PSOE, una pinça que impedeix la transparència. “Res no té de democràcia plena”, ha etzibat.