Més matisos a l’aposta del PSOE per a la renovació del sistema de finançament autonòmic. “El debat sobre el nou model ha d’integrar les singularitats pròpies de moltes comunitats autònomes, sí, també de Catalunya”, ha apuntat aquest dilluns Esther Peña. El que busquen els socialistes és un “nou model en el qual totes les comunitats trobin la seva singularitat reconeguda i puguin afrontar el finançament just dels seus serveis públics”. Al·ludint implícitament a Catalunya, la portaveu del PSOE ha argumentat que hi ha territoris que, “en el legítim desenvolupament dels seus estatuts d’autonomia” assumeixen “un seguit de competències que han anat creixent amb el temps” i, en conseqüència, “han de ser ateses des de l’administració central renovant un sistema de finançament clarament obsolet”.

🔎 Sánchez demana un segon acte de fe a ERC amb el finançament per investir Illa

 

 

Tot això, reconeix Peña, “sent conscients que cada comunitat té les seves prioritats” i subratllant que “hi ha un tronc comú” per als socialistes, format per la sanitat i l’educació públiques, a les quals caldrà sumar posteriorment les “singularitats pròpies de cada territori”. A més, Esther Peña ha disparat contra el PP i ha criticat la seva “deriva irresponsable”: per al PSOE, a Gènova interessa “parlar de greuges territorials en lloc de treballar per a la concòrdia”. Preguntada per la posició d’Emiliano García Page, Peña ha tallat qualsevol polèmica destacant que “tots els responsables autonòmics del PSOE tenen el mateix objectiu” i “comparteixen” un “full de ruta comú” amb el govern espanyol: “Renovar el sistema de finançament autonòmic, que es posi blanc sobre negre un finançament clar i suficient per preservar els serveis públics i s’atengui les singularitats que té cada territori”.

Les declaracions d’Esther Peña segueixen la línia dels últims pronunciaments públics de la Moncloa. “És compatible la negociació bilateral” amb Catalunya d’un millor sistema de finançament i alhora “tenir en compte les singularitats” de totes les comunitats autònomes de l’Estat, defensava dimarts passat el govern espanyol. Després que Sánchez obrís la porta a un finançament singular, que va catalogar de “factible”, el PSOE va negar-se l’endemà a lliurar als catalans un concert econòmic com el basc. I el govern espanyol va embolicar la troca i va defensar que Catalunya tingui un millor finançament respectant sempre els marcs de la Constitució i de l’Estatut.

Sánchez desvincula el nou finançament de la investidura d’Illa: “És un compromís de la meva investidura”

A tot això, Pedro Sánchez va afirmar durant la sessió de control al Congrés dels Diputats que el finançament singular de Catalunya no depèn de la investidura de Salvador Illa. Preguntat per aquesta qüestió, el president espanyol va recordar que, en l’acord amb ERC per a la seva investidura, va assumir el compromís de “reformar el sistema de finançament autonòmic i reconèixer la singularitat el poble de Catalunya”. “No estem parlant del senyor Illa o no, estem parlant que aquest govern i aquesta majoria tenen aquest compromís amb les forces parlamentàries”, va rubricar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!