El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous el projecte de llei del Dret de Defensa. Es tracta d’una norma que comptava amb un ampli consens a la cambra. El PP, de fet, ha treballat en aquesta llei i hi ha incorporat esmenes. Però la llei ha comptat només amb els vots que habitualment sostenen dempeus l’executiu de coalició que presideix Pedro Sánchez: PSOE, Sumar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu, PNB, Podemos i BNG. El motiu pel qual els populars s’han acabat despenjant d’aquesta votació és que Junts, ERC i BNG van aconseguir incloure esmenes per normalitzar l'ús de les llengües catalana, basca i gallega en el sistema judicial; en aquells òrgans judicials ubicats en les comunitats autònomes on s’hi parlen aquests idiomes i també en els que tenen jurisdicció en tot l'Estat.

A conseqüència de les esmenes de l’independentisme català i gallec, la llei inclou ara el dret a "utilitzar les llengües oficials al territori de la seva comunitat autònoma" davant els òrgans judicials. I no només això: es podran utilitzar qualsevol de les tres llengües cooficials amb el castellà "en els processos davant òrgans amb jurisdicció a tot l'Estat". És a dir, que es podran presentar i rebre escrits i intervenir davant organismes com el Tribunal Suprem o l'Audiència Nacional en català, basc i gallec.

La llei insta el Ministeri de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts habilitar els mitjans tècnics necessaris per fer efectiu l'exercici d'aquests drets. La llei argumenta que és imprescindible pel “dret a defensa” poder utilitzar la llengua materna. I és per això que el jutjat o tribunal "posarà a disposició dels intervinents que ho requereixin els mecanismes pertinents d'interpretació o de traducció". 

Junts i ERC destaquen el “pas endavant” i el PP lamenta la “despesa desproporcionada”

Es posa la primera pedra per fer efectius els drets lingüístics”, ha destacat aquest dijous la republicana Pilar Vallugera durant el debat celebrat a l’hemicicle. La diputada d’ERC, però, ha reivindicat que “aquesta llei hauria d’haver arribat molt abans”. “Que s’hagi de parlar a aquestes alçades d’una llei per garantir el dret de defensa explica moltes coses sobre aquest Estat”, ha asseverat. El diputat de Junts per Catalunya Josep Maria Cervera, per la seva banda, ha assenyalat que “defensar el català és legislar a favor de la llengua, i sobretot utilitzar-la sempre, essent un altaveu de prestigi”. “Avui fem un pas endavant”, ha afegit.

Tot i que el PP ha treballat el text i ha incorporat algunes esmenes a la llei, ha votat en contra de la norma, criticant especialment l’apartat que garanteix el dret a utilitzar el català, el basc i el gallec a la justícia. La diputada popular María del Mar González ha disparat contra la "despesa desproporcionada" que, a parer seu, suposarà la contractació de traductors i intèrprets.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!