Fre a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017. El PSOE, Sumar i els partits independentistes han sigut incapaços d’arribar a un acord sobre el pla de treball, que inclou els objectius i els plantejaments de la comissió. Va en paral·lel a les propostes de compareixences, que no s’han arribat ni a discutir. Junts i ERC advoquen per analitzar en profunditat la relació de l’imam de Ripoll i cervell de la cèl·lula responsable dels atemptats, Abdelbaky Es Satty, amb el Centre Nacional d’Intel·ligència i, alhora, estudiar les possibles responsabilitats del Ministeri de l’Interior i de l’Estat. Per la seva banda, el PSOE i Sumar han registrat un escrit que se cenyeix a aspectes metodològics. El PP també ha presentat la seva proposta de pla de treball. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, el següent termini és el pròxim dimarts, 19 de març: es convocarà la mesa i els portaveus de la comissió amb l’objectiu d’arribar-hi amb un pacte i poder continuar treballant.

La comissió d’investigació del 17-A la van registrar Junts i el PNB el novembre amb la voluntat “d’aclarir quines van ser les presumptes responsabilitats polítiques o de qualsevol altra índole” i “proposar mesures de restitució o compensació per a totes les persones afectades, així com per als familiars de les persones que van morir”. Aquesta comissió estava inclosa l’acord entre els juntaires i el PSOE per votar a favor de Francina Armengol com a presidenta del Congrés i es va aprovar el desembre amb el suport de la majoria que va permetre la investidura de Pedro Sánchez (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB, Podemos i el BNG), excepte Coalició Canària. Es van constituir fa quinze dies i el següent pas abans de començar a citar compareixents era aprovar el pla de treball. I aquest és el punt on el PSOE i els independentistes s’han encallat.

Junts demana desclassificar els documents d’intel·ligència i reobrir la investigació judicial

En la seva proposta de pla de treball, Junts demana, fonamentalment, “desclassificar els documents dels serveis d’intel·ligència espanyols” i “reobrir la investigació judicial” dels fets ocorreguts al voltant dels atemptats, argüint que “hi ha molts punts foscos que caldria aclarir” després d’una instrucció que va ser “deficient”. També reclama “investigar la possible responsabilitat de l’Estat en la compra de precursors d’explosius que van fer els membres de la cèl·lula gihadista” i “aclarir la relació” entre els serveis secrets espanyols i l’imam de Ripoll, Abdelbaky Es Satty. A més, exhorta l’Estat a respondre per “la seva possible actuació negligent” i per “la vigilància i relació dels serveis secrets amb el cervell de la cèl·lula”. Així mateix, la formació de Carles Puigdemont posa sobre la taula la circumstància que tant el jutge d'instrucció com el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) “van donar per mort l’imam fins i tot abans de tenir les proves d’ADN”, que, a més, “no compleixen els estàndards europeus”.

 

ERC vol conèixer la relació de l’imam de Ripoll amb el CNI: “La durada, l’objectiu i si hi va haver remuneració”

En una línia semblant, ERC posa la lupa en la voluntat de “conèixer amb detall la relació de l’imam responsable dels atemptats de Cambrils i Barcelona amb el CNI”: concretament, “la seva remuneració, si n’hi va haver, la durada i l’objectiu final daquesta relació”. Els republicans també volen estudiar “la correlació d’errors a la cadena de comunicació i coordinació entre les forces policials en relació amb la figura de l’imam de Ripoll”, “les actuacions del Ministeri de l’Interior i les mesures de control que s’aplicaven a Es Satty, sabent que formava part o tenia relació amb moviments del gihadisme” i “les diverses incongruències detectades sobre la identificació de les restes d’Es Satty”. Així mateix, aposten per establir les responsabilitats polítiques als atemptats i per proposar mesures de prevenció i control dels informants de la policia.

 

El PSOE demana “rigor” a l’hora de demanar obrir informació classificada

El PSOE i Sumar han registrat un escrit conjunt que es limita a plantejar els aspectes metodològics essencials. El portaveu socialista al Congrés, Patxi López, ha respost en roda de premsa a la voluntat de desclassificar informació: “No es pot obrir aquesta informació classificada de qualsevol manera, caldrà estudiar-ho amb deteniment i amb molt rigor”, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!