Junts per Catalunya i el PSOE es reuniran aquest dissabte a Ginebra amb un verificador internacional. Es tracta de la primera reunió que celebren les dues formacions des que Pedro Sánchez va tornar a ser investit president del govern espanyol amb els vots de l’independentisme. Tal com ha avançat Catalunya Ràdio i han confirmat a ElNacional.cat fonts de la negociació, el partit de Carles Puigdemont ha anul·lat el Consell Nacional que havia de celebrar-se aquest cap de setmana per dur a terme aquesta trobada amb els socialistes a Suïssa. L'acord d'investidura que van assolir fixava una taula de partits que es reuniria mensualment. La voluntat és que aquestes reunions siguin "secretes i discretes".

Les dues formacions s'havien emplaçat a celebrar una primera reunió aquest mes de novembre. No tindrà lloc, doncs, fins que el calendari no marqui el segon dia de desembre. El govern espanyol havia afirmat els darrers dies que el PSOE "compleix" i que per això no hi havia dubte que els socialistes s'acabarien reunint amb els juntaires tal com estava estipulat. Ara bé, es manté la incògnita sobre qui exercirà aquesta figura de verificador. De moment, la Moncloa la manté en un secretisme absolut, i fonts socialistes apel·len a la "discreció". També des de Junts per Catalunya aposten per mantenir aquesta fórmula de la discreció.  

El verificador ha de tenir caràcter "internacional", perquè així ho estipula l'acord que van signar el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el número tres del PSOE, Santos Cerdán. Així adjectiven les dues formacions el "mecanisme" perquè hi hagi més confiança mútua en el diàleg entre les dues organitzacions. Aquesta figura s'ha d'encarregar "d'acompanyar, verificar i fer el seguiment de tot el procés de negociació i dels acords" entre PSOE i Junts.

Les propostes que Junts i el PSOE portaran a la reunió

Què cal esperar-ne, d'aquesta reunió? Al famós document en què s'acordava la investidura de Pedro Sánchez, Junts i PSOE pactaven que la formació independentista posaria sobre la taula d'aquesta primera trobada la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, mentre que els socialistes contraatacarien la proposta amb la "defensa del desenvolupament ampli" de l'Estatut. A més, els juntaires plantejaran que Catalunya pugui recaptar el 100% dels impostos. En una roda de premsa la setmana passada, el portaveu de Junts, Josep Rius, reivindicava que "després de sis anys" sense que fos així, calia subratllar que "ara es pot parlar de la possibilitat de l'autodeterminació en una taula de negociació". En aquesta línia, el partit fundat per Carles Puigdemont manté que, si no hi ha avenços, "la legislatura es veurà afectada i també la vida del govern". Tant és així, que en un acte organitzat per Politico dimarts, en el qual van revelar les 28 personalitats més influents d'Europa de l'any —on figura Puigdemont—, el president a l'exili va advertir que podrien votar amb el PP per "enderrocar el pressupost o per a una resolució sobre Israel", com a exemples on la seva formació podria sumar-se als populars.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!