Sembla que el PSOE i Junts s’acosten al desllorigador per posar en marxa les comissions d’investigació sobre l’operació Catalunya i sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost. Finalment, després de mesos en un calaix, el PSOE i Junts estan ultimant un acord que defineixi què han d’estudiar les dues comissions i tenen l’objectiu d’aprovar el pla de treball el pròxim dijous. Les dues comissions impulsades per Junts, són fruit de l’acord entre els juntaires i els socialistes per l’elecció de Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats, però estaven encallades des que es van constituir per la impossibilitat de pactar quin havia de ser el seu rumb. Després que el ple del Congrés les aprovés el passat 12 de desembre, es van constituir a finals de febrer, però havien romàs paralitzades. Més tard, en roda de premsa, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha verbalitzat que les comissions s’han convocat quan els socialistes han “albirat” la “possibilitat de l’acord” i que “es puguin posar en marxa”. “Hi ha hagut un treball discret perquè es pugui albirar aquest acord que estem convençuts que el dijous es plasmarà”, ha conclòs.

La comissió de l’operació Catalunya pretén votar el dijous el pla de treball i els compareixents

En el cas de la Comissió d’Investigació sobre l’anomenada operació Catalunya i les actuacions del Ministeri de l’Interior durant els governs del Partit Popular en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen alts càrrecs i comandaments policials amb l’existència d’una trama parapolicial, la voluntat de les parts és aprovar tant el pla de treball com les compareixences. Fonts del PSOE consultades per ElNacional.cat assumeixen que el primer pas és més fàcil que el segon, però mantenen la confiança que s’aprovi una llista completa de compareixents, i no un o dos noms com va passar la passada legislatura. Des de Junts, es remeten a les votacions que hi hagi el dijous.

La comissió dels atemptats del 17-A debatrà només el pla de treball i deixa en l’aire els compareixents

D’altra banda, en relació amb la Comissió d’Investigació sobre el dret a saber la veritat i les implicacions derivades dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017, fonts socialistes apunten a ElNacional.cat que “sempre” han volgut arribar a un acord i que estan “treballant” per assolir-lo. D’altra banda, veus de la mesa de la comissió d’investigació reconeixen que l’acord entre el PSOE i Junts està “a punt de tancar-se” i no inclou els noms dels compareixents. Per tant, el dijous només veurà llum verda el pla de treball. Quin podria ser el desllorigador? Les mateixes fonts apunten que una possibilitat seria desclassificar la informació classificada, cosa que passa per un acord del Consell de Ministres, o donar accés a la informació sota determinades condicions a la Comissió de Secrets Oficials. Per la seva banda, fonts d’ERC consultades per aquest mitjà reiteren que els republicans “sempre” parlen amb el PSOE, es mantenen expectants al document que hi hagi el dijous sobre la taula i consideren que el que seria “raonable” és trobar un punt comú entre les tres formacions.

Fins ara, el PSOE i l’independentisme havien sigut incapaços d’acordar el pla de treball. Per una banda, els independentistes volien analitzar la relació de l’imam de Ripoll amb el CNI i estudiar les responsabilitats de l’Estat, mentrestant el PSOE demanava “rigor” a l’hora de demanar obrir informació classificada. De fet, el tractament de la informació classificada era un dels principals esculls que estava impedint posar-la en marxa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!