El PSOE ha lamentat aquest dilluns que, a primera hora del dia, Alberto Núñez Feijóo s’hagi obert a tombar Pedro Sánchez en una moció de censura a través d’un pacte amb Junts per Catalunya. “Després d’incendiar els carrers, provocar un soroll insuportable a la vida pública i enganyar milers de ciutadans del país, Feijóo anuncia ara que el PP vol abraçar Puigdemont en una moció de censura al govern progressista”, ha denunciat la portaveu del partit, Esther Peña. A parer del PSOE, al líder dels populars tant li fa el “com” i amb “qui”, perquè “està obsessionat a col·locar Abascal de vicepresident”. “La internacional ultradretana està disposada a tot per tombar el govern progressista”, ha afegit.

 

Fins ara, Feijóo havia tancat la porta a presentar una moció de censura contra el president del govern espanyol, en tant que la correlació de forces al Congrés dels Diputats fa que només Sánchez hagi estat capaç fins ara d’articular una majoria al seu voltant. Ara, amb un resultat de les eleccions catalanes del 12-M enverinat i amb les eleccions europees a la cantonada, el líder del PP s’ha obert a impulsar aquest mecanisme després dels comicis continentals. Ho ha condicionat, tot plegat, a tenir el “context adequat” i “pensar que pot ser útil en aquest context”.

En una entrevista a Antena 3, el líder del PP ha estat preguntat, directament, si podria presentar una moció de censura després de les eleccions europees del bracet de Junts per Catalunya. La resposta de Feijóo ha estat la següent: “Si la majoria social que no està d’acord amb el que està passant es converteix en majoria electoral i el 9 de juny envien un missatge, tots els ciutadans veurem més pròxim el final del túnel; utilitzarem les eines que considerem oportunes; la que vostè refereix és una eina? Sí, per a això cal tenir el context adequat i pensar que pot ser útil en aquest context”. “És el que li puc dir per ser una mica seriós i respectar una mica les institucions del meu país”, ha afegit. Tanmateix, just a l’inici de la seva resposta ha asseverat que no li agrada “fer política-ficció” i vol ser un polític “previsible i respectuós amb les institucions”.

La d’Esther Peña no és la primera reacció socialista a les paraules de Feijóo. També aquest dilluns, Félix Bolaños ha acusat Feijóo de ser “un engany total" als seus electors. I ha afegit que "són capaços de pactar amb la ultradreta a Europa i a Espanya i demanar 'per favor, per favor' a Puigdemont que li doni suport". Tot plegat és "pur teatre", segons el ministre de la Presidència i de Justícia. Per altra banda, el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha qüestionat que Feijóo clami “contra la normalització a Catalunya” per assegurar ara que "està disposat a pactar amb Junts una moció de censura". "Ni Europa, ni Espanya, ni Catalunya... L'única cosa que vol és un govern espanyol amb Abascal de vicepresident", ha deixat per escrit al seu compte de Twitter.

Vox marca distància

Paral·lelament, el portaveu de Vox, José Antonio Fúster, ha donat per fet aquest dilluns que Junts per Catalunya mai donaria suport a aquesta moció de censura de forma “gratuïta”. És per això que ha volgut deixar ben clar que la formació d’extrema dreta no veu amb bons ulls la maniobra que el líder del PP ha deixat sobre la taula. Consideren que el partit de Santiago Abascal és “incompatible” amb qualsevol formació independentista.

Fúster ha insistit que Vox està interessat a fer fora Pedro Sánchez de la Moncloa. De fet, la formació de Santiago Abascal ha presentat ja algunes mocions de censura contra el president del govern espanyol que no han comptat amb el suport del PP. Finalment, s'ha preguntat què podria negociar Feijóo amb el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, perquè donés suport a aquesta iniciativa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!