Vasos comunicants entre La Moncloa i Ferraz. La remodelació del govern espanyol també ha tingut efectes sobre el partit. La cúpula del PSOE també s’ha vist alterada. El fins ara secretari d’organització i gran pacificador dels corrents crítics, José Luis Ábalos, plega també dels càrrecs orgànics. Segons fonts socialistes, serà la vicesecretària general i portaveu al Congrés, Adriana Lastra, qui agafarà les regnes. Ho farà al costat de l’actual secretari de coordinació territorial, Santos Cerdán, que substituirà Ábalos com a secretari d’organització. Aquests canvis seran ratificats en els pròxims dies per l’executiva del partit.
Concretament, Lastra i Cerdán quedaran al poder al PSOE fins que se celebri el 40è Congrés Federal, que està previst entre els dies 15 i 17 d’octubre a València, justament d’on prové Ábalos. Aquesta cita vol culminar la remodelació iniciada aquest cap de setmana a La Moncloa, amb la mirada posada en les eleccions municipals, autonòmiques i espanyoles del 2023. Ara per ara, moltes enquestes juguen en contra dels socialistes, sobrepassats pel fenomen d’Isabel Díaz Ayuso.
En aquest context s’explica la incorporació de tres alcaldesses al nou govern: Raquel Sánchez (Gavà), Isabel Rodríguez (Puertollano, Castella-la Manxa) i Diana Morant (Gandia). En la seva compareixença aquest dissabte, el president del govern espanyol parlava de “nova etapa” i prometia “rellançar amb tota la força l’agenda del canvi”. Una “nova etapa” tant al govern espanyol com al Partit Socialista Obrer Espanyol.
S’espera que la renúncia formal de José Luis Ábalos a la secretaria d’organització del PSOE es produeixi aquest dilluns o dimarts. I el dirigent navarrès Santos Cerdán és l’escollit per gestionar la complexitat interna de la formació. En el seu expedient consta haver estat secretari d’Organització al PSOE navarrès amb Maria Chivite, l’actual presidenta foral.
Comiat d’Ábalos sense menció
Segons l’entorn de José Luis Ábalos, no se li ha posat gaire bé el relleu al capdavant del Ministeri de Transports, que no s’esperava. Però la realitat és que es trobava en el punt de mira des del fracàs de l’operació de Múrcia, que va desembocar en unes eleccions i una contundent derrota també a la Comunitat de Madrid. Com a símptoma, el ministre sortint ha passat la cartera a la catalana Raquel Sánchez i no ha dedicat ni una sola paraula, tampoc d’agraïment, al president Pedro Sánchez.
Ha volgut ser breu. S’ha mostrat “orgullós” d’haver format part del govern d’Espanya en unes “circumstàncies molt especials”. També ha admès que sovint ha estat “el cap al qual colpegen”, però ha subratllat que res no hauria estat possible sense l’equip que hi ha al darrere. “Moltes gràcies i fins sempre”, ha conclòs el seu discurs.