Està previst que demà els partits independentistes catalans registrin al Congrés dels Diputats la llei d’amnistia per als presos polítics. Però, abans ni tan sols que arribi a les Corts espanyoles, el PSOE ja hi ha tancat la porta. Ho ha fet el secretari d’organització i ministre José Luis Ábalos, que ha reiterat la seva posició "en contra de la figura de l’amnistia”, pel seu caràcter genèric. Com a molt, hi ha “casos particulars” que es poden resoldre amb la legalitat, com per exemple els indults. Malgrat això, aquesta via continua congelada per La Moncloa, encara que hagi passat el 14-F.
En la roda de premsa posterior a l’executiva de Ferraz, José Luis Ábalos ha recordat que “sempre hem manifestat la posició en contra”. Si bé estan “disposats a acceptar casos particulars, d’acord amb la legalitat, mai l’amnistia”. Aquesta amnistia tindria “un caràcter molt més polític d’absolució”. Per això, ha apostat per “la figura de l’indult i altres”, que és una “figura legal” per a casos específics. “Tampoc un indult general, perquè estaríem en una amnistia”, ha conclòs al respecte.
El passat desembre, les tres formacions independentistes al Parlament de Catalunya, JxCat, ERC i la CUP, van aprovar, amb l'abstenció dels comuns, una proposta de resolució de l'amnistia. El següent pas era la presentació d'una llei d'amnistia al Congrés de la mà dels tres partits, fet que es produirà demà. Tenint en compte les majories parlamentàries al Congrés dels Diputats, la iniciativa està abocada al fracàs, perquè el PSOE passarà la piconadora per sobre de la proposició de llei.
Malgrat tot, no ha deixat de ser la proposta de tots els partits independentistes, com es va demostrar en la campanya electoral del 14-F. També volen posar-ho sobre la taula de diàleg i negociació entre l'Estat i la Generalitat, al costat del referèndum d'autodeterminació. Però el PSOE no ho accepta. Tampoc no dona sortida a les altres dues alternatives.
Per una banda, la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició continua sense terminis ni previsions. El ministre Juan Carlos Campo ho ha inclòs en una reforma global del Codi Penal, de molt més abast i que portarà molta més feina. Lluny ha quedat la promesa de dur-ho al Consell de Ministres abans d'acabar l'any 2020. Per altra banda, el Tribunal Suprem està encara esperant l'informe de l'Advocacia de l'Estat sobre els indults. Un cop arribi aquest informe, l'alt tribunal emetrà el seu dictamen i l'assumpte tornarà a la taula del Consell de Ministres. Tampoc no hi ha previsions temporals. El clima electoral de Madrid no fa pensar que hagi de ser imminent.