La polèmica sobre la nova llei de l'audiovisual ja es remunta a la tardor i es va tancar a principis de desembre, amb un acord que semblava posar d'acord totes les parts, també Esquerra, amb l'aposta d'aquest sector per les llengües considerades cooficials a l'Estat: el català però també el gallec, el basc o l'aranès. La mateixa Acadèmia de Cinema Català celebrava que amb ella es podrien tirar endavant moltes més produccions en català, però el gir i la nova confrontació entre republicans i PSOE, ha portat a tirar endavant una llei que no compta amb el seu principal promotor: Esquerra i especialment el seu diputat al Congrés, Gabriel Rufián.
Ara, són les mateixes ministres del govern de Pedro Sánchez que es lloen del nou acord i subratllen el gran benefici que aportarà tot i que ben lluny del propòsit inicial lligat a les llengües: "El més important amb aquesta llei és que demostrem, una vegada més, tot el recolzament que té el cinema en aquest país. Han pogut conèixer el redactat de la llei i hi ha una importància clau pels productors independents, és un pas endavant molt important", ha subratllat la ministra d'Educació, Pilar Alegría, al programa La Hora de TVE.
Pilar Alegría, ministra de Educación, sobre la Ley Audiovisual que aprobó ayer le Gobierno: "Lo más importante con esta ley es que demostramos el apoyo que tiene el Gobierno del sector (...) Es una buena ley para el sector" https://t.co/W2XU5eYbgg#LHPilarAlegría pic.twitter.com/hqv0wjVUPH
— La Hora de La 1 (@LaHoraTVE) May 27, 2022
Similars declaracions ha donat la vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Economia i Transformació Digital, Nadia Calviño: "Impulsarem la immersió, pot atraure inversió estrangera i també la producció independent", en declaracions a Catalunya Ràdio. Ni una paraula sobre el català o altres llengües minoritàries a l'Estat. El text seguirà ara la seva tramitació al Senat, on Calviño espera que la llei guanyi nous suports i ha criticat que "ERC decidís canviar el sentit del vot a l'últim minut."
L'hemeroteca de Rufián
PSOE i ERC tensen les relacions en les últimes hores. El passat mes d'octubre, el mateix Rufián admetia que aquesta llei només tiraria endavant amb el suport del seu partit. El desenllaç ha acabat sent inversament contrari. També aleshores, el diputat d'Esquerra afegia: "Molt orgullós de formar part d’un partit que aconsegueix que les coses passin. Costi el que costi i molesti a qui molesti".
Cinc mesos després aquesta llei es va aprovar ahir a la tarda al Congrés amb el vot en contra del republicans i gràcies a l'abstenció de PP i Ciutadans, però també l'abstenció de Podemos, que per primer cop en aquesta legislatura no fa costat a un projecte del govern. La raó ha estat l'esmena tècnica introduïda al text pel PSOE, amb el suport de populars i Cs, que ha canviat la definició del que es considera com a productor independent, i que ha posat el sector en peu de guerra però també als socis del govern. El text s'ha aprovat finalment amb 131 abstencions, més que els vots a favor, que han sumat 130, essencialment de PSOE i PNB, i 83 vots en contra, on s'han trobat, des d'ERC, EH Bildu i Compromís, fins a Vox.