La proposició de llei d’amnistia del 2023 no té res a veure amb la que l’independentisme va registrar l’any 2021 al Congrés dels Diputats. Així ho han defensat aquest dimarts els ministres Félix Bolaños i María Jesús Montero. La número 2 del PSOE i màxima responsable del departament espanyol d’Hisenda ha assegurat que el seu partit continua interpretant que la proposta registrada fa dos anys al Congrés dels Diputats és anticonstitucional. "Quan nosaltres parlem de la inconstitucionalitat de la llei d'amnistia ens referíem al text que van presentar els grups independentistes, i que encara pensem que no era constitucional", ha manifestat.
María Jesús Montero ha insistit en una entrevista a TVE que actualment el PSOE s’ha “esforçat per presentar un text que tingui encaix a l'ordenament jurídic". De la mateixa manera, ha contraposat els models que defensen socialistes i populars de cara a l’encaix de Catalunya dins de l’estat espanyol. “El PP té una no proposta de país” sota el lema de “l’a por ellos”. Mentre que el PSOE treballa pel lema “con ellos”, ha defensat. Segons la ministra d’Hisenda això és treballar per a un futur “junts” i per a una “Espanya molt més forta”.
Paral·lelament, i en una entrevista a Rac1, el ministre de la Presidència també ha estat preguntat pel canvi discursiu del PSOE al voltant de l’amnistia, i s’ha escudat de la mateixa manera que ho ha fet la seva companya de partit. Félix Bolaños ha posat com a exemple la proposició de llei d’amnistia registrada a la cambra baixa el 2021. “Era clarament inconstitucional”, ha assenyalat, i ha afegit que, a parer seu, “només cal comparar l’exposició de motius per veure les diferències substancials i de fons entre una proposició i una altra”.
Una exposició de motius que defensa la inconstitucionalitat
Bolaños ha recordat que en l’exposició de motius de la proposició de llei registrada aquest dilluns en solitari pel PSOE a la cambra baixa es defensa “l’absoluta constitucionalitat” del text. En les primeres pàgines del document, s’assenyala que a l’Estat ha d’haver-hi divisió de poders, però insisteix que la norma s’aprovarà pel parlament espanyol, on hi ha la sobirania del poble. Per defensar la seva constitucionalitat, a més, insisteix que l’amnistia ha estat utilitzada en “nombroses ocasions” en la “tradició jurídica” de l’Estat. “La més important, però no l’única, és la de l’any 1977”, afegeix el text. Recorda que també apareix en textos constitucionals d’altres països europeus, com Portugal o França.
La llei d’amnistia, registrada en solitari pel PSOE
El PSOE va registrar aquest dilluns la proposició de llei d'amnistia pocs minuts abans de les sis de la tarda al Congrés dels Diputats, quan tanca el despatx del Registre de la cambra. Tot i que volien que la norma tingués la signatura de tots els grups que donen suport a la investidura de Pedro Sánchez (Sumar, Junts, ERC, Bildu, PNB i BNG), els socialistes van tirar pel dret davant la falta d'acord amb la resta de formacions. Es tracta d’una llei, avançada per ElNacional.cat, que assegura que millorarà la “convivència” a Catalunya i que preveu, segons els càlculs que fa el PSOE, perdonar 73 policies espanyols i 309 independentistes.