Reposar durant les vacances i grans dosis de “discreció”. És la recepta que té el govern espanyol per aconseguir un bon resultat en les seves negociacions amb Junts per Catalunya. Així s’ha expressat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que aquest dimecres ha afirmat que el seu executiu està convençut que la investidura de Pedro Sánchez pot tirar endavant. Ara bé, ha demanat “discreció en les negociacions i publicitat en els acords quan aquests s’aconsegueixin”. Ha fet aquestes declaracions just després de l’última diputació permanent del Congrés que ha permès aprovar un decret anticrisi, mostrant-se confiat que no hi haurà una repetició electoral.

Fonts del govern espanyol insisteixen que no hi ha cap escenari possible en què acceptin una amnistia i un referèndum d’autodeterminació per Catalunya. Ara bé, troben del tot normal que Junts faci plantejaments de màxims com a punt de partida per negociar amb l’Estat. Consideren, també, que cal “ajudar” el partit de Carles Puigdemont a “prendre decisions” que puguin desencallar la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Des del PSOE consideren que la ciutadania catalana no entendria per què Junts no permet la investidura. “No aconseguirien res”, opinen els socialistes.

De la mateixa manera, a la Moncloa no consideren que Jaume Asens sigui un interlocutor que vagi a negociar a Waterloo en nom del govern espanyol. La missió ha estat encarregada per Yolanda Díaz, però no per Pedro Sánchez. Sí que assenyalen aquestes fonts que Sumar podrà tenir el seu paper en la negociació amb Junts per Catalunya, però en cap cas s’encarregarà de cap part en concret.

Feijóo, “tocat de mort”

El PSOE, de la mateixa manera, veu que Alberto Núñez Feijóo està ja “tocat de mort”, després de la patacada de la dreta a les eleccions generals del 23-J. No creuen, però, que l’actual líder de l’oposició abandoni el PP encara. Creuen que encara pot mantenir-se al lideratge del partit, ja que si marxa, saben que Isabel Díaz Ayuso ocuparà immediatament la seva cadira.

"Hi haurà guerra", pronostiquen al PSOE, i no veuen a Feijóo aguantant tota la legislatura com a líder de l'oposició. Les mateixes fonts creuen que el líder del PP podria aguantar fins que es faci un congrés "tranquil" per rellevar-lo en el qual podria prendre el relleu l’actual presidenta de la Comunitat de Madrid, animada per "la dreta mediàtica".

Tot i que s’ha especulat amb la possibilitat de permetre que Feijóo vagi a una investidura fallida per tal de desgastar el líder del PP, des de Ferraz veuen cada cop més allunyada la possibilitat real que el cap de files populars es presenti per ser president del govern espanyol. L’anàlisi que fan és que no té els suports necessaris, i serà pràcticament impossible que Felip VI el proposi per a una investidura.