Compte enrere per saber si José Luis Ábalos haurà de comparèixer a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre la compra de mascaretes durant la pandèmia. La setmana passada, el PSOE va sorprendre en no incloure l’exministre de Transports al seu llistat de sol·licituds de compareixences, però els socis d’investidura de Pedro Sánchez (igual que el PP) volen demanar-li explicacions, i això pot obligar els socialistes a moure’s. De moment, des de Ferraz, deixen la porta oberta: “Cap problema si ha de comparèixer, veurem amb el llistat final”, apunten fonts del PSOE. Una opció que agafa força és que demà mateix es registri una nova llista de compareixents signada conjuntament entre socis que inclogui Ábalos i doni resposta a les demandes dels diferents partits. Una altra incògnita que es podria aclarir demà és si el PSOE i companyia forcen que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, comparegui al Congrés. La comissió d’investigació es reunirà a les onze del matí a porta tancada.
🔎 Guia de les comissions d’investigació del cas Koldo: per què Salvador Illa anirà al Congrés i al Senat?
En l’habitual roda de premsa dels dilluns, la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha respost que la voluntat de Ferraz és “escoltar molts compareixents abans d’ampliar, si és necessari, a més persones” la llista de compareixences. “No descartem cap nom, és una primera llista preliminar amb la qual volem començar a elaborar les conclusions, però no estem tancats a poder ampliar-la”, ha verbalitzat. Peña ha posat en relleu que la voluntat dels socialistes és aconseguir “una llista que proporcioni la millor informació possible a la comissió” i ha expressat que, per aconseguir-ho, estan parlant amb la resta de partits. En la mateixa línia, el divendres el ministre Félix Bolaños esgrimia que els socialistes s’han decantat per perfils polítics i tècnics amb coneixement “profund” dels processos de contractació i obria la porta a ampliar la llista: “Anirem veient si són necessàries altres compareixences”. Demà podríem sortir de dubtes.
Sobre la inclusió a la llista de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, Peña ha justificat que Madrid va ser el territori europeo que “va patir un augment més gran de mortalitat” i que, per tant, “tots els procediments de compra de material sanitari cobren interès”. Així mateix, ha posat el dit a la llaga i ha recordat que qui va posar el focus sobre la presidenta madrilenya no va ser el PSOE, sinó el PP a través de l’aleshores president del partit, Pablo Casado. “Ayuso té molt a aportar”, ha conclòs. Entre els noms que també figuren al llistat del PSOE, hi ha els de Salvador Illa (exministre de Sanitat), Francina Armengol (expresidenta de les Illes Balears i presidenta del Congrés), Ángel Víctor Torres (expresident de les Illes Canàries i ministre de Política Territorial), Koldo García (exassessor d’Ábalos al Ministeri de Transports), Miguel Tellado (portaveu del PP al Congrés), Juan Manuel Moreno Bonilla (president d’Andalusia), José Luis Martínez-Almeida (alcalde de Madrid) i Margalida Prohens (presidenta balear).
El PP acusa el PSOE de “comprar el silenci” d’Ábalos
Des de Gènova, el PP és molt crític amb el fet que el PSOE hagi obviat el nom de José Luis Ábalos en el seu llistat de compareixences. El portaveu dels populars, Borja Sémper, ha considerat aquest dilluns que la decisió els porta a pensar que els socialistes estan “comprant el seu silenci”, tenint en compte que l’exsecretari d’Organització del PSOE ja va ser “apartat” del grup parlamentari. En la mateixa línia, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, lamentava el divendres que el PSOE vulgui convertir la investigació parlamentària en una “comissió d’ocultació” i es preguntava “què temen” els socialistes que pugui explicar Ábalos.
El PSOE atribueix les declaracions de Puigdemont a ElNacional.cat a la “xuleria” pròpia de la campanya
Durant la roda de premsa, Esther Peña s’ha posicionat sobre l’entrevista de Carles Puigdemont a ElNacional.cat aquest cap de setmana, en la qual llençava un advertiment: “Si Illa fa un Collboni, ja sap quines són les conseqüències per a Pedro Sánchez”. El president a l’exili també sostenia que el fet que el PSC arribi al Govern podria afectar el suport de Junts al govern espanyol en funció de “les condicions” amb les quals es faci, tot i que reconeixia que és un escenari que encara no han contemplat. La rèplica de la portaveu del PSOE ha sigut breu i clara: “Per desgràcia, quan ens posem en mode de campanya electoral, l’exageració, la hipèrbole i fins i tot el toc de xuleria converteixen l’ambient en irrespirable”. Peña ha demanat que a Catalunya passi com al País Basc i hi pugui haver un “debat serè” per contraposar “propostes ideològiques des del respecte”. “Animo Puigdemont i tots els candidats a Catalunya a crear aquest clima de respecte a la ciutadania, als programes electorals i sobretot amb molta educació”, ha reblat.