La branca socialista del govern espanyol no descarta, per ara, vetar les proposicions de llei registrades per Sumar i PP al Congrés dels Diputats en les quals es pretén que els cobradors del Salari Mínim Interprofessional (SMI) no hagin de pagar l’IRPF. Es tracta d’una prerrogativa que la Constitució li atorga a l’executiu: té 30 dies per vetar qualsevol iniciativa parlamentària que impliqui una disminució dels ingressos de l’Estat. En la roda de premsa d’aquest dimarts, la portaveu Pilar Alegría ha estat preguntada en més d’una ocasió sobre si Pedro Sánchez i la seva vicepresidenta i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, tenen pensat utilitzar aquest veto, i s’ha limitat a respondre que no és hora “d’avançar cap pantalla”.
Es tracta d’un conflicte que enfronta les dues famílies del govern espanyol des de la setmana passada. El Consell de Ministres va aprovar el passat dimarts l’augment de l’SMI a 1.184 euros mensuals en 14 pagues, però no va elevar a aquesta quantitat el llistó que exempta als seus cobradors haver de pagar l’IRPF. Així ho va decidir el socialista Ministeri d’Hisenda que encapçala María Jesús Montero. La vicepresidenta Yolanda Diaz, de Sumar, va declarar-se en rebel·lia i en la roda de premsa d’aquell dimarts va denunciar no haver estat informada d’aquesta decisió. Va manifestar que els cobradors de l’SMI haurien d’estar exempts d’aquest tribut i el seu partit va presentar una proposició de llei perquè aquests treballadors no paguin aquest impost. El PP va fer el mateix registrant la seva respectiva proposició de llei.
Ara, els socialistes no descarten prendre aquesta mesura. Així s’ha entès en la roda de premsa d’aquest dimarts. De totes maneres, el veto del govern espanyol també hauria de ser acceptat per la Mesa del Congrés dels Diputats, que és sobirana i està composta per tres membres del PSOE, dos de Sumar i quatre del PP; de manera que aquestes dues últimes formacions sumarien majoria. Sigui com sigui, les dues formacions que componen l’executiu de Pedro Sánchez pretenen evitar aquest escenari i Hisenda i Treball ja mantenen converses per solucionar aquest conflicte.
De fet, Yolanda Díaz va assenyalar aquest dilluns que està disposada a retirar la seva proposició de llei si aconsegueix arribar a un acord amb els socialistes. Fonts de la sala de màquines de la Moncloa, no obstant això, asseguren que no hi ha novetats en les negociacions ni en els posicionaments respecte de la setmana passada, i que el PSOE està obstinat a fer tributar l’SMI perquè “ja no és un salari de subsistència” sinó un sou “digne”.
Cap autocrítica
Durant la roda de premsa d’aquest dimarts, els periodistes han preguntat a la portaveu si l’executiu fa algun tipus d’autocrítica sobre la gestió comunicativa de la mesura: l’augment de l’SMI ha quedat completament eclipsat per la polèmica de fer tributar els seus cobradors i pel conflicte intern entre PSOE i Sumar. Pilar Alegría s’ha limitat a respondre que el govern està format per dues formacions i que això provoca “debats” interns. Ha insistit que des de l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa el salari mínim s’ha incrementat en un 61% respecte del que va deixar Mariano Rajoy.