El PSOE obre la porta a facilitar que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana tinguin grup propi al Congrés dels Diputats. Els socialistes admeten que seria una bona forma de començar a negociar amb l'independentisme i encaminar d'aquesta manera una investidura de Pedro Sánchez. Es tractaria, doncs, tal com ha avançat RAC1, del primer gest del PSOE vers l’independentisme en aquesta legislatura, i arribaria a mitjans d’agost, concretament el dia 17, quan es constitueixen les Corts.

Es tracta d'una maniobra que, consultades per ElNacional.cat, cap de les tres parts dona per feta, però que des del PSOE reconeixen que és possible tirar-ho endavant. Tot plegat, fonts socialistes asseguren que cal una absoluta "discreció" en les negociacions amb Junts per Catalunya perquè aquestes acabin sent exitoses, les dues parts estiguin satisfetes, i hi hagi una investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Però per sobre de tot caldria paciència i deixar "reposar" els resultats de les eleccions generals del 23-J. Així s'expressen durant tota aquesta setmana membres de l'executiu espanyol i també a Ferraz. De fet, els socialistes també creuen els dits perquè el fet que existeixin “dues ànimes” al partit de Carles Puigdemont pugui facilitar les coses als socialistes, però tot això sense provocar un conflicte intern dins de la formació.

La normativa del Congrés dels Diputats estipula que es poden constituir com a grup propi un mínim de 15 diputats. Ni Junts per Catalunya ni Esquerra Republicana compleixen aquesta condició. L’alternativa també és constituir-se com a grup si es tenen cinc diputats o més i alhora obtenen el 15% dels vots corresponent a les circumscripcions on han presentat candidatura. ERC i Junts tampoc no compleixen aquesta condició. I menys encara la tercera alternativa: tenir el 5% dels vots emesos a tot l’estat espanyol.

Concretament, els resultats de les eleccions generals del 23-J per a aquestes dues formacions van ser els següents: tots dos partits van obtenir només 7 diputats; cosa que impossibilita la primera de les vies. Tot i que sí que tenen més de 5 diputats, tampoc no han assolit el 15% mínim a les quatre circumscripcions catalanes. Esquerra Republicana va obtenir el 12,33% a Barcelona, el 15,07% a Tarragona, el 14,74% a Girona, i el 18,62% a Lleida. Junts per Catalunya va obtenir el 9,68% a Barcelona, l'11,08% a Tarragona, el 19,60% a Girona, i el 18,04% a Lleida.

Paral·lelament, aquest divendres es farà el recompte definitiu del vot per correu provinent de l’estranger, cosa que podria provocar que algun partit aconseguís algun representant més (o menys, és clar). Això també és aplicable a Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Ara bé, cal recordar que tenen menys de la meitat dels escons necessaris per utilitzar la primera via: tenir 15 escons al Congrés dels Diputats.