A falta de data per al debat d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo, l’elecció del líder del PP com a candidat a la presidència per part del rei Felip VI ha desencadenat múltiples interpretacions. El PSOE té la convicció que Feijóo està orquestrant una “estratègia” per repetir les eleccions estatals. A la vegada, en declaracions a la Cadena SER, el portaveu parlamentari, Patxi López, ha evitat citar “especulacions” sobre l’amnistia que ERC i Junts estan reclamant a canvi del seu vot a Pedro Sánchez.
“És una estratègia per veure si aconsegueixen la repetició d’eleccions, però els ciutadans no s’equivoquen quan voten”, ha afirmat López, que considera que la investidura de Feijóo “està abocada al fracàs”, tal com va ocórrer en l’elecció de la Mesa del Congrés dels Diputats. D'acord amb la negativa persistent del PNB, els socialistes tenen molt clar que el PP no obtindrà els vots que li falten perquè Feijóo sigui el nou president del govern espanyol.
A tot això, el PSOE veu un “exercici de dilatació” en el fet que Feijóo hagi anunciat que començarà dilluns que ve una ronda de contactes amb els partits per reclutar els suports parlamentaris exigits. L’argument del PP és que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha deixat marge fins divendres per constituir els grups parlamentaris. “És una excusa que no es creu ningú”, ha afirmat López al·legant que el PP fa setmanes que pressiona per anar a la investidura el més ràpid possible.
Per armar una majoria similar a la de Francina Armengol, el PSOE haurà de suar tinta per seduir els independentistes catalans i l’amnistia s’albira com una de les reclamacions indispensables per bescanviar el vot. Sobre això, el portaveu del PSOE ha evitat fer “especulacions” que, segons ha dit, donin lloc a “interpretacions”. Per això ha apostat per la “discreció” en les negociacions que ja estan en marxa.
De fet, el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de veure’s amb el rei Felip VI a La Zarzuela, va marcar els límits de la negociació amb Junts i ERC, que estan convençuts d'apujar el preu del seu suport. “El diàleg és el mètode i la Constitució espanyola és el marc”, va afirmar el secretari general del PSOE, a la vegada que va treure pit de la pacificació de Catalunya en el seu mandat. Sobre l’amnistia, Sánchez no es va mullar sobre l'encaix constitucional que tindria el text. “No em correspon a mi dir el que és constitucional i el que no. Afortunadament, tenim el Tribunal Constitucional per dirimir-ho”, va afirmar Sánchez, que es va vantar de tenir la destresa de negociar "amb totes les formacions polítiques a excepció de Vox". També amb Junts per Catalunya: “Nosaltres no rebutgem la legitimitat de ningú”.