El caos de Rodalies ha cristal·litzat en una votació al Congrés dels Diputats. Ha sigut a través d’una moció (no vinculant i sense efectes jurídics) impulsada per ERC sobre les “causes i assumpció de responsabilitats en relació amb l’agreujament del caos ferroviari” a Catalunya. Una de les reivindicacions dels republicans era instar el govern espanyol a “impulsar la implementació immediata” d’un Pla de Qualitat per a Rodalies amb una inversió mínima de 1.500 milions d’euros “prioritzant actuacions directes per millorar l’experiència dels usuaris, especialment en l’accessibilitat, la fiabilitat del servei i l’augment de les freqüències”. Ara bé, la votació no ha tirat endavant pel vot en contra del PSOE (i de Vox) i l’abstenció de Sumar i el PP. En canvi, ERC, Junts, Bildu, el PNB i Podemos hi han votat a favor.
Així mateix, el PSOE s’ha abstingut en dues altres reivindicacions d’ERC. D’una banda, els republicans volien que la Cambra Baixa reconegués el “caràcter estructural i persistent de les deficiències” del sistema ferroviari a Catalunya i la “necessitat urgent d’un canvi de model que permeti superar el col·lapse actual i garantir un servei públic ferroviari digne, segur, eficient i gestionat des del territori”. El PP i Vox hi han votat en contra i la resta de formacions hi han donat suport. D’altra banda, el PSOE i Junts s’han abstingut en la demanda per “accelerar la implementació de l’acord del traspàs integral dels serveis ferroviari a la Generalitat de Catalunya” acordat entre socialistes i republicans a canvi de la investidura de Pedro Sánchez.
Hi ha hagut tres punts més que han generat més consens i que s’han aprovat amb l’aval del PP i el PSOE i l’única oposició de Vox. En primer lloc, “executar les inversions previstes en el Pla de Rodalies 2026-2030, garantint un mecanisme de compensació perquè qualsevol inversió pressupostada i no executada es transfereixi als exercicis posteriors” per tal d’assegurar la seva “materialització efectiva abans del 2032”. En segon lloc, executar “l’actualització de la informació a l’interior dels combois, la revisió d’horaris i freqüències per reduir temps d’espera i garantir la puntualitat mitjançant un manteniment preventiu i equips d’intervenció ràpida”. I, finalment, “desenvolupar un pla estratègic per garantir la formació i incorporació de maquinistes, amb incentius, ampliació de centres formatius, optimització de la borsa de personal i agilització dels processos d’homologació”.
Inés Granollers (ERC): “El traspàs és l’única sortida viable per posar fi a dècades de desatenció i ineficiència”
Durant el debat, la diputada d’ERC Inés Granollers ha presentat l’acord amb el PSOE per al traspàs de Rodalies com una “fita històrica” i “l’única sortida viable per posar fi a dècades de desatenció, ineficiència i un greuge inversor” i per construir un “sistema de mobilitat digne, segur i a l’altura del país”. I ha aprofitat per enviar un missatge implícit a Junts: “Que ningú s’equivoqui buscant redits electorals al patiment de la ciutadania de Catalunya. Aquest acord representa una oportunitat real de transformació estructural que ha de garantir dotació econòmica, capacitat normativa i autonomia plena en la gestió ferroviària. L’alternativa és quedar-nos com estem”.
Així mateix, ha denunciat que el govern espanyol “ha marginat durant dècades la xarxa ferroviària catalana prioritzant infraestructures radials en lloc de vertebrar un sistema eficient” i ha carregat contra un “estat classista i centralista” que “perjudica els treballadors”. A més, ha presentat el caos ferroviari de Rodalies com un “problema crònic” en “estat de ruïna” que “evidencia el fracàs de la gestió centralitzada de les infraestructures” i ha recordat que la “causa d’aquest despropòsit” prové d’anys de desinversió. “No és un servei públic, és un museu sobre rodes”, ha lamentat Inés Granollers, que ha reprovat que les respostes del Ministeri de Transports siguin “reactives, parcials i clarament insuficients”. “Catalunya no pot continuar atrapada en un sistema ferroviari disfuncional i centralitzat que maltracta la seva ciutadania perquè frena el desenvolupament social i econòmic del país”, ha conclòs.
Isidre Gavín (Junts): “Defensem que operi FGC, que té un servei infinitament millor”
Per part de Junts, Isidre Gavín ha reiterat el discurs que han verbalitzat els juntaires els últims dies sobre el futur traspàs de Rodalies: “Defensem que operi FGC, que té un servei infinitament millor”, ha subratllat. I ha lamentat que Renfe no desaparegui en l’acord entre el PSOE i ERC: “És part del problema. És una empresa espanyola fortament centralitzada que no s’ha modernitzat, que no ha canviat la cultura d’empresa i on l’usuari no és el centre”. De fet, Junts va presentar una esmena en aquest sentit per reclamar que el “servei sigui gestionat completament” per FGC i que el traspàs inclogui els serveis de Mitja Distància. Així mateix, els juntaires també apostaven per denunciar el “dèficit històric d’inversions en infraestructures de l’Estat Espanyol a Catalunya” i explicitar que el canvi de model “no derivi en inacceptables greuges laborals i personals i en importantíssimes pèrdues econòmiques i d’oportunitats als catalans”.
Ferran Verdejo (PSC) s’escuda en una “herència desastrosa” del PP i en el “ritme frenètic” d’obres
Finalment, en nom del PSC, el diputat Ferran Verdejo ha arremès contra la gestió prèvia del PP sobre Rodalies. “Sense cap vergonya i amb la hipocresia a la qual ens tenen acostumats, fa gala de la seva memòria selectiva”, ha retret a la bancada popular. “Van utilitzar el Ministeri de Transports contra Catalunya i van fer de la desinversió i de la deixadesa una arma contra Catalunya”, ha afegit. El diputat socialista ha atribuït el caos en Rodalies a “l’herència desastrosa” del PP i al “ritme frenètic d’execució de millores”, ha fet gala de la inversió “incontestable” del govern de Pedro Sánchez i ha demanat disculpes per “l’excés d’incidències”. “Les formacions polítiques que intentin utilitzar Rodalies com una arma política que sàpiguen que no estan solucionant els problemes de la ciutadania”, ha conclòs.