Que la legislatura del govern de Pedro Sánchez depèn dels set vots de Junts és una obvietat. Que el partit de Carles Puigdemont està castigant el PSOE per l’incompliment dels acords assolits està darrere de les votacions en contra de les proposicions que  l’executiu espanyol ha intentat tirar endavant (com a proposició de llei promoguda pel Sindicat de Llogaters i el Sindicato de Inquilinos amb l'objectiu de regular els lloguers de temporada o el sostre de dèficit), és una evidència. De tot això va aquest dissabte la portada de El Mundo, que assegura que va haver-hi “màxima tensió” a la recent cita a Suïssa” entre els enviats de Sánchez (una delegació encapçalada pel secretari d’organització dels socialistes, Santos Cerdán) i el president a l’exili per intentar reconduir la situació i aturar la sagnia de derrotes al Congrés, especialment amb vista a l’aprovació de la senda del dèficit aquesta pròxima setmana. “Junts castiga al PSOE per tenir Puigdemont com a ‘ostatge’ del TC”, titula el rotatiu madrileny, que argumenta que els independentistes creuen que els retards en l’aplicació de la llei d’amnistia per la inacció de la Justícia “encaixen amb els interessos de Sánchez”. Ja no són només els incompliments dels acords el que enerva a Junts, sinó que “la impaciència” dels independentistes té a veure amb la “dilació” de l’aplicació de la llei d'amnistia, que també té com a ostatge Puigdemont, condemnat a seguir a l’exili per l’amenaça de detenció si travessa les fronteres de l’estat.

La 'cadira elèctrica' de les votacions al Congrés

Així, El Mundo assegura que davant aquest escenari, en el que el PSOE ha rebut “alguna que altra hòstia” -com diu que ha definit algun ministre- les votacions en el Congrés “s’han convertit en una sort de ‘cadira elèctrica’ o ‘poltre de tortura”'-com diu que defineixen diputats socialistes- amb revessos inesperats”, els interlocutors de l’executiu mantenen oberts els canals de comunicació. Explica el rotatiu que la taula de diàleg celebrada prop de Ginebra no és la primera que se celebra després de les vacances d’estiu, i explica que el 23 d’agost es va celebrar un altre després del retorn fugaç de Puigdemont coincidint amb la investidura de Salvador Illa, en la que els socialistes “van arribar a traslladar a Puigdemont que s'alegraven de veure'l de nou”. Però malgrat tots els intents socialistes, Puigdemont ha deixat clar que “té la paella pel maneg”, tal com va deixar clar el president a l’exili aquest dissabte a través d’un missatge a la xarxa X en el que va assegurar que el vot de Junts al Congrés "no es decidirà amb l'objectiu d'estabilitzar o desgastar" al govern espanyol, sinó que dependrà de les negociacions que es plantegin, com amb qüestions com el sostre de despesa.

El PSOE vol “enredar” a Junts (‘La Razón’)

També La Razón recull a la seva portada que darrere dels intents del PSOE de restablir el diàleg i aplacar les ànsies de Junts de castigar a l’executiu de Sánchez hi ha la voluntat dels socialistes “d’enredar a Puigdemont amb l’amnistia per aconseguir els seus vots”. El diari de Planeta explica que el PSOE ha reprès les negociacions amb Junts i Puigdemont “per fer-los creure que està en les seves mans que la llei (d’amnistia) s’apliqui”. Segons la informació de La Razón, Sánchez “està lligat a un compromís amb ERC, sobre el que, a esquena dels republicans, diu a través dels seus portaveus que no complirà” i com que no ha aconseguit trencar el front dels barons populars “que fan de nau nodrissa d’Alberto Núñez Feijóo, necessita els vots de Puigdemont”. I el PP, per la seva part, posa sal a la ferida i interpreta que davant aquesta posició de debilitat, la cimera de Suïssa amb Junts “denota un govern acabat”. La Razón també dona veu en el tema que obra la seva portada a la presidenta d’Extremadura, María Guardiola, en el tema del finançament singular de Catalunya, i la dirigent popular afirma que “Sánchez busca uns ‘jocs de la fam’ entre autonomies” amb les negociacions bilaterals amb els presidents autonòmics que va iniciar aquest divendres.

Altres temes a les portades

Pel que fa a la resta dels temes que destaquen en les portades d’aquest dissabte, hi ha el conflicte a l’Orient Pròxim i els atacs d’Israel que “acorralen Hezbollah” (El País), amb la por que viu la població entre la frontera d’Israel i el Líban pel conflicte obert (ABC). També està present el repte de la immigració i la por del govern espanyol a la ruptura de la política migratòria europea (La Vanguardia). Tampoc pot faltar una entrevista en diumenge, com la que publica El Periódico amb Josep Rull, president del Parlament de Catalunya, en la que assegura que “Llarena està prevaricant en no aplicar la llei d’amnistia”. O un tema econòmic que analitza el perquè és important l’opa que intenta el BBVA sobre el Banc Sabadell (Ara) i un reportatge propi sobre l’economia de la por i com les companyies d’alarmes capitalitzen el temor de ser víctima d’un robatori o una ocupació, com el que planteja El Punt Avui.

'EL MUNDO' 22
'EL MUNDO'
'La Razón' 22jpg
'LA RAZÓN'
'EL PAÍS' 22
'EL PAÍS'
'ABC' 22
'ABC' 
'LA VANGUARDIA' 22 CAT
'LA VANGUARDIA' 
'EL PERIÓDICO' 22 CAT
'EL PERIÓDICO'
'ARA' 22
'ARA'
'EL PUNT AVUI' 22
'EL PUNT AVUI'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!