Després que el candidat, Pedro Sánchez, hagi aconseguit arribar a un pacte amb què presentar-se a la investidura, la discordància ha saltat entre els barons socialistes. Concretament, a Andalusia. La secció liderada per la presidenta Susana Díaz està majoritàriament en desacord amb la supressió de les diputacions, com figura en el text firmat amb Ciutadans. Susana no s'ha pronunciat al respecte, com sí altres líders territorials. Aquests temen la pèrduda del seu càrrec al capdavant dels ens, alhora que reivindiquen el servei oferit als ciutadans. Així, la consulta a les bases –que té lloc aquest cap de setmana– sobre l'acceptació de l'acord, podria resultar en el seu rebuig.

Andalusia

A Jaén, el secretari general del partit, Francisco Reyes, va expressar obertament divendres que votaria un No rotund en la consulta. Ell presideix la diputació de la província i està en desacord amb la seva eliminació, així com amb la resta de punts que contempla la reforma exprés de la Constitució, com va explicar. Ara bé, no farà campanya ni pel sí, ni pel no, per bé que explicarà la seva postura a altres companys del partit. Aquest punt és compartit per Irene García, l'homòloga a Cadis, qui reivindica com a "innegociable" la permanència de les diputacions, considerant-les un element propi de la història del partit.

Des d'una perspectiva historicista també s'ha pronunciat el secretari general de Huelva, Ignacio Caraballo, qui apel·la a l'elaboració de la Constitució de les Corts de Cadis de 1812, on ja hi constaven. A l'argument, hi suma l'ajuda que proporcionen als municipis com a ens intermig, entre l'ajuntament i la Comunitat, on sense les diputacions "no es proporcionaria un servei encomiable" als ajuntaments. Alhora, atribueix el compromís de Sánchez amb C's al fet que "desconeix el món local". El president de la Diputació de CórdovaAntonio Ruiz, també parteix del mateix plantejament, i rebutjarà l'acord.

Finalment, a Sevilla, una de les seccions més importants pel nombre d'afiliats, també veu "imprescibdibles" les diputacions. Fernando Rodríguez Villalobos, en presideix l'ens i creu que són "millorables", motiu pel qual està obert a transformar-los. Tanmateix, critica de C's que la seva manca de implantació local el faci dubtar d'uns ens que ofereixen prestacions complementàries a les Comunitats, en l'entorn municipal.

Així i tot, aquest cap setmana hi ha un pont a Andalusia per la celebració del Dia d'aquesta Comunitat Autònoma. Potser en l'abstenció de molts militants podria trobar-se una via d'escapament per a Sánchez, que no li tombés el pacte de Govern amb els taronges.

Altres territoris

No sols a la Comunitat més al sud d'Espanya. També a Aragó i les dues Castelles, la mesura no ha estat rebuda de bon grat. El president de la diputació de Saragossa, José Antonio Sánchez Quero, hi votarà en contra, alhora que també el d'Osca. A més, el president d'Aragó, Javier Lambán, encara confia en la possibilitat d'aproximar-se a Podemos, malgrat és conscient que aquests s'autoafirmen "incompatibles" amb els de Rivera.

La pregunta

“El PSOE ha arribat i proposat acords amb diferents forces polítiques per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez a la presidència del Govern. ¿Recolzes aquests acords per conformar un govern progressista i reformista?”, és la pregunta que serà sotmesa aquest cap de setmana a la militància socialista. El text és genèric i ambigu, de manera que no explicita els membres de l'acord, ni el text del mateix. Potser, de manera que tingui més acceptació entre la militància.