El PSOE i el PDeCAT han pactat una moció que suposa l'acceptació per part del govern de Pedro Sánchez que siguin els catalans els que decideixin el seu futur. La moció insta l'executiu socialista a obrir un procés de diàleg polític amb la Generalitat "sense imposicions ni impediments", amb l'objectiu d'acordar el mecanisme "que permeti a la societat catalana determinar el seu futur en el marc de l'ordenament jurídic vigent".
El PSOE pretenia inicialment deixar ben clar que es tractava de l'ordenament espanyol, referència que finalment ha estat eliminada, han explicat des del PDeCAT. D'aquesta manera no es fixen límits i es pot recórrer a l'ordenament jurídic internacional, que sí que reconeix el dret a l'autodeterminació. La pilota, explica la vicepresidenta del PDeCAT i diputada al Congrés, Míriam Nogueras, ara és a la teulada del PSOE, "que haurà de trobar la fórmula perquè els ciutadans catalans puguin determinar el seu futur".
La moció reclama a l'Executiu un debat en el qual tots puguin defensar les seves "idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments". "Aquest procés ha d'aspirar a acordar els cursos legals i democràtics que permetin a la societat catalana determinar el seu futur", afegeix el text.
Debat de la moció
La moció ha estat defensada aquest migdia al ple del Congrés. El portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano , ha afirmat que la moció “envia un missatge a les societats catalans i espanyola que és possible encaminar per les vies del diàleg les demandes democràtiques” per evitar un conflicte que “no desitja” la majoria de catalans i espanyols.
Segons Campuzano, la Diada ha demostrat que la via “repressiva” no ha estat capaç de “fer callar” la societat catalana, i la moció aposta pel diàleg “com a solució política”. “La moció suposarà el primer mandat política de la cambra des del 2012 que insta a dialogar per afrontar la situació a Catalunya” i “defensa la legitimitat de totes les idees”, ha dit Campuzano, que ha recordat que defensa que “s’han d’acordar les vies legals” per fer-ho possible.
Tot menys independència
De la seva banda, el diputat del PSC José Zaragoza ha insistit que aquest diàleg s’ha de fer dins del marc de l’Estatut i la Constitució perquè “no hi pot haver diàleg sense respectar la legalitat”. “Set anys de conflicte no se superen en tres mesos, però l’obertura de vies de diàleg ens permet avançar”, ha afirmat abans de recordar que “podem parlar de tot menys de la independència”.
Aquesta referència no ha estat del grat del portaveu d'ERC, Joan Tardà, que recordat que “només hi ha una solució” al conflicte català: “la del diàleg sense limitacions” per a un “referèndum que no exclogui ningú”. ERC no ha avançat encara que votarà.
“Com més negociació, més possibilitats d’arribar a un acord”, ha afirmat Tardà, que ha demanat dialogar “des de zero” i ha recordat que “no hauríem arribat fins on hem arribat” si el 2014 el Congrés hagués obert la porta a la iniciativa del Parlament que Rovira, Turull i Herrera van defensar al Congrés.
El diputat d’En Comú Podem Joan Mena ha avançat el suport del seu grup a la iniciativa i ha avançat que “no hi haurà normalitat” mentre hi hagi presos, però tampoc sense un compromís conjunt “amb el diàleg i una agenda de distensió”. “Després de tot el que ha passat qui no vulgui dialogar i arribar a acords quedarà en la irrellevància política”, ha advertit.
Rebuig de Cs i PP
El text ha topat amb una oposició frontal de Cs i del PP. El portaveu adjunt de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha afirmat que a Catalunya hi ha persones “excloses” i “insultades” per l’independentisme. “El diàleg és formidable, però no hi ha autèntic diàleg quan una de les dues parts planteja unes premisses intocables que són que no hi hagi polítics presos i que se celebri un referèndum”, ha afirmat.
En la mateixa línia s'ha manifestat el diputat del PP Jordi Roca, que ha afirmat que “no es pot dialogar amb la gent que menteix i fa ús de la violència” ni tampoc amb els que “atempten contra la Constitució”.