Sevilla ha tornat a centrar la batalla andalusa del bipartidisme. Després de l'empat tècnic a les eleccions municipals de 2007 entre PSOE i PP, malgrat ser un arrelat bastió socialista des dels primers comicis democràtics, la majoria absoluta popular el 2011 que va propiciar l'entrada a l'alcaldia de Juan Ignacio Zoido Álvarez, els pactes socialistes de 2015 i 2019 van permetre recuperar la gran plaça del sud peninsular. L'actual edil sevillà, Antonio Muñoz Martínez, des de la renúncia de Juan Espadas, ha perdut múscul i no ha acabat de convèncer. El PSOE de Martínez es precipita fins als 12 regidors. Això suposa que el PP de José Luis Sanz, amb 14 edils, s'alci com a primera força a la cambra municipal i amb possibilitats reals de governar. Completen l'hemicicle sevillà Vox, liderat per Cristina Peláez, amb 3 regidors, i Con Andalucía aconsegueix 2 regidors. Queden així, entre els principals partits, fora de la cambra municipal Ciudadanos, liderat per Miguel Ángel Aumesquet, i Adelante Andalucía.

 

Malgrat els resultats, i amb unes enquestes preelectorals que feien equilibrar la balança entre PP i PSOE, la capital andalusa trencarà l'hegemonia socialista. Segons l'enquesta que es va publicar després de l'estudi del CSIC, els socialistes haurien d'haver obtingut prou vots per tenir la majoria necessària i poder governar de nou, encara que, com van pronosticar altres sondejos, això seria amb un centredreta molt més fort a la ciutat. Però no s'ha arribat a una majoria d'esquerres, la qual cosa permetria liderar l'alcaldia al popular Antonio Muñoz Martínez, amb un pacte amb Vox.

Màlaga: Francisco de la Torre manté la majoria amb 80 anys

La capital econòmica d'Andalusia torna a confiar en Francisco Manuel de la Torre Prados. L'alcalde de Màlaga des del 4 de maig de 2000 revalida el lideratge de la ciutat a 80 anys. El popular, procedent de la Unió de Centre Democràtic (UCD) d'Adolfo Suárez, ha estat reconegut en múltiples ocasions pel desenvolupament cultural, turístic i museístic amb projecció internacional de Màlaga. Com succeïa en anteriors eleccions, en què va aconseguir la majoria absoluta el 2003, 2007 i 2011, l'edil torna a revalidar la seva batuta de comandament al consistori malagueny. Aquest és el seu sisè govern, al qual accedeix per majoria absoluta quatre anys després de perdre-la, amb gairebé el 50% dels vots i 17 regidors, un augment respecte als anteriors comicis de 3 edils.

 

L'hemicicle malagueny el tanquen un debilitat PSOE, amb una pèrdua de 2 regidors, i que amb 10 regidors entra de nou com a segona força. El segueixen Vox, que entra per primera vegada en el consistori, amb 2 edils, i Con Andalucía amb 2 regidors. Desapareix del panorama municipal, com succeeix en altres municipis, Ciudadanos.

Granada: una convulsa legislatura amb PSOE i Cs regala l'alcaldia al PP

Els sondejos a la ciutat de Granada no han estat exempts de polèmica, especialment per una convulsa legislatura en la qual hi ha hagut fins a tres alcaldes, els dos de Ciutadans —Luis Miguel Salvador García i José Antonio Huertas Alarcón— i el socialista i actual Francisco Cuenca Rodríguez. Els resultats donen com a vencedor el PP amb 15 regidors, la qual cosa li permetria governar en solitari.

 

Còrdova: els populars mantenen l'històric bastió postcomunista

Des de 1979 fins ben entrat el segle XX, la majoria de governs de Còrdova (a excepció del mandat únic de Rafael Merino amb el PP entre 1995 i 1999) han recaigut sobre el PCE o IU. Aquesta sèrie històrica es va trencar en els comicis de 2011 amb l'alcaldia popular de José Antonio Nieto, seguida de la de 2015 de la socialista Isabel Ambrosio i en 2019 de tornada amb el PP. En aquesta ocasió, els populars han revalidat l'alcaldia amb 15 regidors, la qual cosa suposa la primera vegada que un partit majoritari en l'àmbit estatal aconsegueix una segona legislatura consecutiva a la ciutat.

 

Cadis: tornarà a governar el "Kichi"?

La caiguda de Teófila Martínez, del PP, després de vint anys al capdavant del consistori, va obrir la porta al govern de José María González, conegut com a "Kichi" d'Adelante Cádiz. Malgrat l'auge de nou dels populars a la capital provincial, tot va estar per decidir fins a l'últim moment, quan van aconseguir la majoria absoluta. El "Kichi", no obstant això, va quedar fora de l'alcaldia sense possibilitats de pactar amb el PSOE.

 

Almeria: la primera dona alcaldessa de la ciutat revalida el càrrec

María del Mar Vázquez, la primera dona alcaldessa d'Almeria, del PP, malgrat els sondejos en els quals molts ciutadans, propers al 40%, criticaven la seva gestió, consolida el seu lloc com a primera força política en el consistori i aconsegueix la majoria absoluta, la qual cosa li permetria governar en solitari.

 

Huelva: lluita entre PP i PSOE

L'esperat empat tècnic entre socialistes i populars a la ciutat de Huelva ha estat una de les tòniques més repetides en els sondejos. El socialista Gabriel Cruz Santana, alcalde des dels comicis municipals de 2015, molt probablement perdrà l'alcaldia, sempre que s'aconsegueixi un acord entre PP i Vox, que sumen majoria absoluta a l'hemicicle.

 

Jaén: el PSOE manté la capital provincial

Els torns entre PSOE i PP a l'alcaldia de Jaén han estat recurrents els últims anys. L'actual alcalde socialista Julio Millán Muñoz podria mantenir la batuta de comandament del consistori, sempre que Jaén Merece Más es posicioni a favor seu, si no el consistori s'alçaria amb un pacte entre els populars i Vox.