Una esmena al projecte de Llei de Paritat pactada entre el PSOE i Podemos faciliti que aquesta norma permeti en alguns casos que les dones estiguin més representades que els homes. De fet, les dones podran superar el 60% de representació gràcies a aquesta esmena que el PP i Vox han rebutjat, informa Europa Press. Aquest dijous s’ha aprovat, en el marc de la Comissió d’Igualtat del Congrés dels Diputats, el dictamen de la norma, que ha obtingut 20 vots a favor, 17 en contra i cap abstenció.
El dictamen aprovat recull algunes esmenes transaccionals, entre les quals, la que han pactat el PSOE i Podemos. Aquesta és la que permetrà que les dones puguin superar el percentatge del 60% de representació, per exemple en llistes electorals, el Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i els òrgans d’administració d’empreses cotitzades.
Amb la norma s’obliga que hi hagi una presència d'almenys un 40% de dones en el govern espanyol, els consells d’administració de les grans empreses, les candidatures electorals i els òrgans constitucionals. Per tal de complir amb la presència equilibrada, la llei opta per la regla 60/40.
Ara bé, el pacte entre socialistes i Podemos inclou una nova disposició addicional que estableix que “podrà no aplicar-se el criteri de representació paritària i presència equilibrada entre dones i homes, en consonància amb el principi d’acció positiva, quan existeixi una representació de dones superior al 60% que, en tot cas, haurà de justificar-se”.
“S’entén per representació paritària i presència equilibrada entre dones i homes aquella situació en la qual les persones de cada sexe no superin el 60 % ni siguin menys del 40 % en un àmbit determinat”, diu l’esmena.
Crítiques del PP i Vox
El PP i Vox han criticat l’acord entre el PSOE i Podemos. Els populars han recordat que l’article 5 de la llei, d’obligat compliment, especifica un mínim del 33% de sexe infrarepresentat. Vox, per la seva banda, ha considerat que es tracta d’una llei “ideològica i intrusista deslligada de la realitat sociològica d’Espanya”.
Pel que fa als partits catalans, Pilar Calvo, de Junts per Catalunya, ha celebrat que amb la llei s’acaba “la falta de conciliació laboral” dels esportistes professionals, que demanen “unes respostes per a les necessitats de conciliació de la maternitat o les especials condicions de preparació física que han de tenir durant l’embaràs, després del part o fins a la fase final de l’adopció”.
Des d’ERC, Pilar Vallugera ha dit que esperen un text “molt més potent” i “molt més coactiu”.