El PSOE ha portat als tribunals la medalla d'Isabel Díaz Ayuso a Javier Milei, perquè hauria estat concedida "en frau de llei". Concretament, els socialistes han presentat aquest dimarts un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) per anul·lar la medalla atorgada per la presidenta de la Comunitat de Madrid al president de l'Argentina. Ara, la sala contenciosa administrativa del tribunal madrileny haurà de decidir si l'admet o no a tràmit.

Fa deu dies, el passat 23 de juny, el secretari general del PSOE madrileny, Juan Lobato, va anunciar la presentació del recurs i va assenyalar que la concessió de la medalla era contrària a "la normativa estatal que va aprovar l'expresident Mariano Rajoy i que estableix que el govern d'Espanya ha de dirigir la política exterior". Va ser el mateix argument que va esgrimir el govern espanyol en la seva ofensiva contra Ayuso, abans de l'entrega de la medalla.

La medalla, entregada "en frau de llei"

En el recurs, el PSOE adverteix que la condecoració es va atorgar "en frau de llei" i argumenta que la distinció correspon "únicament i exclusiva a la rodalia política del distingit amb la presidenta de la Presidència de la Comunitat de Madrid i proponent de la distinció", cosa que consideren una "actuació de propaganda política partidista". És per això que els socialistes defensen que "infringeix absolutament el principi de neutralitat i objectivitat" de les administracions públiques que es recull en l'article 103 de la Constitució.

Aleshores, el PSOE interposa el recurs "en representació dels interessos col·lectius de la ciutadania madrilenya, i nacional, i dels valors que representen per vetllar per la legalitat de les institucions i davant la utilització partidista i avantatjosa de les Institucions Públiques en contra dels valors i principis constitucionals". De la mateixa manera, impugnen el decret pels seus interessos com a formació política, d'acord a "les funcions constitucionals que com a partit polític els atribueix l'article 6 de la Constitució espanyola, com a expressió del pluralisme polític, que concorre a la formació i manifestació de la voluntat popular i instrument fonamental per a la participació política dels ciutadans".

La defensa de la Comunitat de Madrid

Per la seva banda, la Comunitat de Madrid ha defensat que es compleix amb la recent Llei 2/2024, aprovada per l'executiu, que recull que la Medalla Internacional s'atorga com a gest de cortesia, reconeixement i respecte de ciutadans madrilenys als representants d'altres països i als màxims dignataris d'organismes internacionals i de la Unió Europea.

Sigui com sigui, l'únic clar és que Milei va aprofitar l'entrega de la medalla per disparar contra Pedro Sánchez i la seva dona, Begoña Gómez, en l'homenatge organitzat per "l'amiga" Ayuso. També va fer referència a les "poroses mans dels polítics, potser la d'un germà o la de la parella".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!