Novament s'ha imposat la pinça del PSOE, el PP, Ciutadans i l'extrema dreta de Vox al Congrés dels Diputats. Aquest dimarts, la Junta de Portaveus ha vetat una nova comissió d'investigació, en aquest cas la registrada per Unidas Podemos, els independentistes i els sobiranistes per a investigar el CatalanGate, l'escàndol d'espionatge massiu a polítics, dirigents socials, advocats i periodistes catalans i bascos. Només s'ha aconseguit, per decisió majoritària dels portaveus, que el president Pedro Sánchez comparegui davant del ple per donar explicacions del cas Pegasus, a petició dels mateixos grups. La data encara està per determinar.
Però no hi haurà cap comissió específica. Ni tan sols l'espionatge al president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles, revelat ahir per La Moncloa, no ha fet moure els socialistes de posició. Es mantenen que el fòrum on s'ha de resoldre és a la comissió de secrets oficials, on compareixerà la directora del CNI, Paz Esteban, i d'on no en pot sortir res públicament. Està castigat per llei.
La petició de comissió va ser registrada fa gairebé dues setmanes, va ser admesa a tràmit fa una setmana per la Mesa del Congrés dels Diputats però avui ha estat tombada per la Junta de Portaveus de la cambra baixa. El text va ser signat pels portaveus d’Unidas Podemos i els comuns, ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. I reclamaven que s’investigués “l’espionatge i intromissió a la privacitat a través del malware Pegasus i Candiru de líders polítics, activistes, advocats, institucions i els seus familiars”.
Aquest mateix dimarts, en una entrevista a la SER, el ministre Félix Bolaños ha tornat a tancar la porta a la comissió d'investigació, malgrat que l'escàndol ja afecta membres del Consell de Ministres. Ha argumentat que la gent que en tingués informació no podria parlar-ne per llei i “només en parlarien els que no en saben”. Així, ha rebutjat la petició de l’independentisme. També ha negat que la informació coneguda ahir sobre Sánchez i Robles sigui “una cortina de fum”. Ho fien tot a la comissió de secrets oficials, que “és l’òrgan que té les competències per a conèixer aquest tema”.
L'independentisme tampoc no es mou de la seva posició: cal una comissió d'investigació, com la tombada avui pel PSOE. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha aprofitat el veto per enviar un avís al govern de Pedro Sánchez: "No són conscients de les conseqüències d'aquest vot. Qui cregui que això es pot tapar i no es carregarà la legislatura, no està avaluant la magnitud del que tenim davant". De la mateixa manera, Míriam Nogueras, de Junts, ha carregat contra els socialistes: "Que el PSOE no vulgui una comissió d'investigació confirma que el PSOE no està interessat en conèixer la veritat. Només podem pensar que té alguna cosa a amagar".
Desbloqueig exprés
Després de dos anys bloquejada, el Congrés va constituir dijous passat, de forma exprés, la comissió de secrets oficials. Ho va fer després de rebaixar la majoria reforçada a majoria absoluta per a escollir els seus membres, i així poder saltar el veto de la dreta i l'extrema dreta als representants independentistes. Allà podria donar-hi explicacions Paz Esteban, directora del CNI, aquesta mateixa setmana, en una convocatòria encara per tancar. No obstant això, aquest òrgan es reuneix a porta tancada i el seu contingut no pot ser filtrat públicament, segons la llei de secrets oficials. Els independentistes són totalment escèptics sobre que pugui servir per a posar llums i taquígrafs a un escàndol d'espionatge polític massiu contra l'independentisme (i ara també contra el mateix govern espanyol).