Discrepàncies entre el PSOE i el PP sobre l’acord per renovar i reformar el poder judicial espanyol només 48 hores després d’haver-lo signat. Té a veure amb la forma com s’hauran d’escollir a partir d’ara els vocals del Consell General del Poder Judicial. Els populars defensen que hauran de ser escollits pels jutges, mentre que el PSOE indica que això no figura en cap cas en l’acord signat aquesta setmana entre els dos partits i que ara s'haurà de negociar un cop rebin un informe per part del CGPJ. El punt de conflicte és el següent paràgraf: “En el termini de sis mesos el CGPJ elaborarà un informe per examinar els sistemes europeus d'elecció dels membres dels Consells de la Magistratura anàlegs a l'espanyol i una proposta de reforma del sistema d'elecció dels vocals designats entre jutges i magistrats aprovada per una majoria de tres cinquens dels seus vocals, conforme al que es disposa en l'article 122 de la Constitució que garanteixi la seva independència i que, amb la participació directa de jutges i magistrats que es determini, pugui ser avaluada positivament per l'informe de l'Estat de Dret de la Comissió Europea, en la qual s'estableixi un Consell General del Poder Judicial d'acord amb els millors estàndards europeus”.

És “amb la participació directa de jutges i magistrats que es determini” la frase que genera diferències entre les dues formacions. El PP ha defensat en els últims anys que ‘els jutges han d’escollir els jutges’, i aquesta és la interpretació que fan els líders del partit en obert quan se’ls pregunta sobre el seu acord amb el PSOE. És a dir, que els nous membres del CGPJ hauran d’elaborar una proposta a ser referendada a les Corts perquè els seus successors en el càrrec siguin escollits directament pel món judicial. Actualment, el Congrés i el Senat escull membres que apareixen en una llista de 50 noms que elaboren les associacions de jutges, de manera que el món judicial ja té un paper en aquest sistema d’elecció; i així és com al PSOE li agradaria que continués sent. De fet, quan s’apaguen els micròfons, els líders del PP reconeixen que l’acord no és tan taxatiu amb aquesta qüestió.

El PSOE, per la seva banda, insisteix que l’acord amb el PP en cap cas diu que a partir d’ara els vocals del CGPJ hauran de ser escollits directament pels jutges; es defensa en l'ambigüitat de la frase “amb la participació directa de jutges i magistrats que es determini”. Aquest dijous, el ministre de Justícia i de Presidència, Félix Bolaños, ha assenyalat que la nova composició del Consell General del Poder Judicial tindrà ara sis mesos per elaborar una proposta d’elecció dels futurs membres del Consell. I llavors li tocarà al Congrés i al Senat “analitzar, debatre i tramitar” aquesta proposta, que pot ser modificable a les Corts Generals.

En una entrevista a TVE, Bolaños ha demanat deixar treballar els vocals perquè estudiïn el dret comparat. És a dir, els diversos models que hi ha a Europa. "I si es pot millorar el nostre model, fem-ho", ha reivindicat. Així, ha reiterat que l’informe que elabori el CGPJ no serà “vinculant”. És a dir, que l’última paraula la tindran els grups parlamentaris de les Corts Generals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!