Félix Bolaños, per part del PSOE, i Esteban González Pons, per part del PP, es reuniran aquest mateix dimarts a la tarda a Brussel·les amb la intenció de tancar l’acord definitiu per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La reunió comptarà amb la mediació de la vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària de Valors i Transparència, Věra Jourová, que va demanar a les dues parts reunir-se amb ella un cop els partits tinguessin una proposta sòlida per desbloquejar la renovació de l’òrgan de govern dels jutges espanyols, que ja fa més de cinc anys que té el mandat caducat. Des de finals de la setmana passada, ha agafat força la idea que, aquesta vegada sí, el PP tenia voluntat d’acord. Després que Pedro Sánchez anunciés un ultimàtum pels populars, el PSOE i el PP no han entrat en una guerra declarativa carregada de retrets. S’ha imposat el silenci i ha calat la idea que ambdues parts negociaven un acord definitiu. El president del govern espanyol va amenaçar amb la intenció de presentar una reforma del CGPJ que eliminaria competències a aquest òrgan: la potestat de nomenar magistrats del Tribunal Suprem i dels Tribunals Superiors de Justícia.
La trobada a Brussel·les entre Bolaños i Pons serà la quarta entre tots dos, sota la lupa de la Comissió Europa, després de la proposta que va plantejar Alberto Núñez Feijóo a finals de desembre que la institució comunitària exercís de mediadora. Inicialment, l’encarregat era Didier Reynders, que en aquell moment era comissari europeu de Justícia i va arribar a ser present en tres reunions: el 31 de gener, el 19 de febrer i el 13 de març. Ara bé, totes tres van acabar amb un denominador comú: sense acord. El PP i el PSOE s’havien emplaçat el 27 de març a Madrid, però Reynders va ajornar la reunió perquè les parts necessitaven “més temps” i a l’abril va dimitir per centrar-se en la seva campanya per aspirar a la secretaria general del Consell d’Europa. Les negociacions havien quedat paralitzades fins que el 12 de juny Bolaños i Pons van contactar per reprendre les converses.
El PSOE subratlla el “clima diferent d’altres ocasions” i mostra “esperança” en l’acord
Les veus dels dos actors arriben des de Madrid. Pocs minuts abans que s’anunciés la reunió a Brussel·les, Patxi López s’ha mostrat confiat a poder assolir un acord. El portaveu socialista al Congrés ha reconegut que les “converses, diàleg i negociacions” que hi ha hagut aquests dies s’estan desenvolupant en un “clima diferent d’altres ocasions”. “Tant de bo siguem capaços d’arribar a un acord, altres vegades també ho pensàvem i a l’últim moment es va frustrar per l’enèsima excusa del PP”, ha afegit. Així mateix, preguntada per aquesta qüestió en roda de premsa, la portaveu del govern espanyol ha avançat que el representant dels socialistes, el ministre Félix Bolaños, viatja a la capital europea amb la màxima “predisposició i esperança” que hi hagi acord. “Hi ha hagut contactes i avenços” en els darrers dies, ha confirmat Pilar Alegría en la compareixença posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, i ha insistit que l’executiu de Pedro Sánchez és “el govern de l’acord”.
El PP deixa clar que “o hi haurà un bon acord o no hi haurà acord”
Per la seva banda, Miguel Tellado, el portaveu del PP al Congrés, ha reiterat que la postura dels populars és “coneguda” i “no ha variat” els últims mesos. “Volem arribar a un acord que ens permeti renovar el CGPJ i alhora canviar el sistema d’elecció, aquesta és la nostra postura, és coneguda i no hi ha hagut cap canvi”, ha relatat. Malgrat que en cap moment ha negat la possibilitat d’assolir un acord, no ha estalviat els dards dirigits al govern espanyol: “És bo que el PSOE s’allunyi de xantatges i ultimàtums perquè això no ajuda en res”. I ha posat en relleu que “si es produeix l’acord, serà beneficiós per a Espanya”, atès que el PP “no col·laborarà en un acord que no ho sigui”. “O hi haurà un bon acord o no hi haurà acord”, ha conclòs.
Sumar manté la prudència a l’espera de l’acord i Podemos recela de l’aliança entre el PSOE i el PP
Mentrestant, Sumar i Podemos es mantenen expectants sobre el desenllaç de les negociacions entre el PSOE i el PP. El portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha expressat una “sana esperança” i un “sa escepticisme” perquè les negociacions permetin posar fi al “segrest del govern dels jutges per part del PP” i ha recordat que, en altres ocasions, “a Feijóo li han tremolat les cames davant dels sectors ultres del seu partit”. Això sí, ha deixat clar que Sumar s’oposa que els jutges elegeixin els jutges com demana el PP: ha esgrimit que la composició del poder judicial té un “biaix de classe i ideològic” i ha argumentat que “els poders no s’escullen a si mateixos”, sinó que “tots emanen del poble espanyol”. Per la seva banda, Javier Sánchez Serna, portaveu de Podemos, ha reclamat al PSOE que no accepti la demanda del PP, ja que això implicaria “premiar” el bloqueig de la dreta a l’organisme i avalar el lawfare. A més, pels morats, suposaria un “moviment tectònic de legislatura”, donat que els socialistes “abandonarien” el bloc d’investidura per gestar una “gran coalició” del bipartidisme.
Tres comunicats en les darreres hores: el Suprem i els jutges exigeixen la renovació del CGPJ
El desbloqueig de la renovació del CGPJ s’ha accelerat en les últimes hores. I ha anat acompanyat d’un contundent pronunciament del Tribunal Suprem, que alertava fa 24 hores que la no-renovació del CGPJ ha causat un “perjudici enorme”. La Sala de Govern relatava que al Suprem li falten president i vicepresident titulars, presidents titulars de tres de les cinc sales i 25 magistrats i denunciava que les Corts Generals “incompleixen manifestament” la Constitució i la Llei Orgànica del Poder Judicial. “El pitjor”, assenyalava, és el “menyscabament del dret dels ciutadans a la tutela judicial efectiva pel major temps requerit per resoldre els seus recursos i per la degradació d’institucions essencials per a la garantia dels seus drets i interessos”. “No sembla importar privar-los dels magistrats que han d’integrar-los o presidir-los. I, per aquesta raó, danya el Poder Judicial en conjunt”, reblava.
I aquest matí associacions de jutges de signe contraposat s’han alineat amb aquesta postura. L’Associació Professional de la Magistratura, la conservadora i majoritària, ha mostrat la seva “plena adhesió” al comunicat del Suprem i ha reiterat que és “urgent i inajornable” que el PP i el PSOE “assoleixin els acords necessaris” per posar fi a una situació que “erosiona la imatge d’independència dels que integren el Poder Judicial” i “causa un perjudici en el funcionament normal de l’Administració de Justícia”. En la mateixa línia, Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, la progressista, ha donat “suport” a la petició del Suprem, tot considerant “inajornable que es normalitzi” la situació al CGPJ “en benefici del funcionament correcte de les institucions, del govern del Poder Judicial i de la societat i la ciutadania”.