El PSOE i el PP tenen pressa per treure’s de sobre la renovació dels vint vocals del Consell General del Poder Judicial i reformar la Llei del Poder Judicial. La Constitució espanyola fixa que els mesos de juliol i agost són mesos sense plens, però els dos partits del règim del 78 no volen perdre temps i convoquen els 350 diputats en quatre sessions durant el mes de juliol per tramitar la modificació legal que van acordar per permetre la renovació del CGPJ. La data final serà el dimarts 23 de juliol: el Congrés aprovarà els deu nou vocals del CGPJ que li corresponen i enviarà al Senat la modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial. A més, també se celebraran plens el dijous 4, el dijous 11 i el dimecres 17. En paral·lel, el Senat haurà d’establir el seu propi calendari.
Aquest camí duplicat es deu al fet que populars i socialistes han fet un doble acord: renovar el CGPJ caducat i, al mateix temps, reformar la Llei del Poder Judicial per “reforçar les garanties d’independència” dels jutges i de la Fiscalia General de l’Estat i per tal que els nous vocals del CGPJ dissenyin un nou sistema d’elecció. En total, seran vint nous vocals: deu aprovats pel Congrés i deu pel Senat (cada cambra, sis entre jutges i magistrats i quatre entre juristes de reconeguda competència). Abans de ser escollits, els juristes hauran de comparèixer a la Comissió de Nomenaments del Congrés i del Senat. Formada pel president de la cambra i pels portaveus dels grups parlamentaris, emetrà un informe no vinculant sobre la idoneïtat dels noms proposats. Això tindrà lloc en les tres primeres setmanes de juliol.
En relació amb la proposició de llei, el primer pas que hauran de fer el PSOE i el PP serà registrar-la a la cambra baixa: el PSOE i el PP han acordat que presentaran la iniciativa conjuntament. A partir d’aquí, el primer debat serà el dijous 4 de juliol a les dotze del matí, quan el text se sotmetrà al seu primer examen parlamentari i haurà de ser pres en consideració. Totes les fases de la tramitació estan garantides per la majoria que conformen el PSOE i el PP, que arriba als 257 diputats de 350.
Una tramitació d’urgència en la qual el PSOE i el PP vetaran qualsevol esmena
Un cop la iniciativa s’hagi acceptat, s’obrirà el termini d’esmenes, que s’allargarà una setmana. Com l’acord que van rubricar el PSOE i el PP a Brussel·les inclou que la tramitació serà d’urgència, tots els terminis quedaran reduïts a la meitat. Si algun grup parlamentari presenta una esmena a la totalitat, el debat de totalitat se celebrarà el dijous 11 de juliol. De nou, el PSOE i el PP tancaran la porta a qualsevol vet i el camí parlamentari continuarà endavant. Després de superar aquest obstacle, la llei reprendrá el recorregut habitual a la Carrera de San Jerónimo: s’estudiarà en ponència i en comissió. Generalment, en aquest camí els grups parlamentaris discuteixen i negocien les esmenes parcials que hagin presentat amb la voluntat de retocar i polir el text. Ara bé, el PSOE i el PP s’han “compromès” a “no tramitar ni donar suport a cap esmena” a la proposició que “no vagi signada conjuntament”. Per tant, la resta de partits no tindran marge de maniobra.
Finalment, la fumata blanca del Congrés arribarà el dimarts 23 de juliol: el ple aprovarà el text i l’enviarà al Senat per culminar la seva tramitació parlamentària. Un cop allà, la cambra alta acceptarà la tramitació d’urgència i, per tant, disposarà de vint dies per estudiar el text. Com que el PSOE i el PP tornaran a fer pinça, la llei serà aprovada definitivament i no caldrà que torni al Congrés. Arribats a aquest punt, estarà llesta per publicar-se al Butlletí Oficial de l’Estat i entrar en vigor.
Possible compareixença de Sánchez, Llei de Paritat i eliminació de l’IVA de l’oli d’oliva
A més, el mes de juliol reserva altres cites al Congrés dels Diputats. Aquest dijous 27 de juny la cambra baixa aprovarà la Llei de Paritat i la remetrà al Senat, que previsiblement es donarà vint dies per tramitar-la. Per tant, al ple del 23 de juliol el Congrés li haurà de posar el segell definitiu perquè pugui arribar al BOE. Més votacions. Algun dels plens previstos pel juliol també haurà de servir perquè el Congrés convalidi el reial decret llei que va aprovar ahir el Consell de Ministres i que inclou, entre altres qüestions, l’eliminació de l’IVA de l’oli d’oliva. Per acabar, el dimecres 17 es contempla com una possibilitat perquè Pedro Sánchez comparegui al ple per donar compte del Consell Europeu que se celebra aquesta setmana.