El Partit Socialista espanyol ha tancat files amb el Partit Popular i la formació ultradretana de Vox per vetar investigar les clavegueres de l'Estat espanyol. El PSOE ha unit els seus vots amb els populars i l'extrema dreta per evitar que el Congrés dels Diputats obri una comissió per indagar sobre el deep state, una proposta registrada per Unides Podem, ERC, Junts, CUP, PDeCAT, Bildu, En Comú Podem, BNG i Compromís. Arran de l'esclat del CatalanGate les formacions afectades per l'espionatge van demanar una investigació sobre el cas Pegasus que va ser tombada pels tres mateixos partits que ara refusen investigar sobre les clavegueres. La iniciativa pretenia que el Congrés investigués "la vinculació de diversos estaments oficials de l'Estat i un entramat mediàtic, empresarial i parapolicial amb recursos i armes reservades a organismes estatals, al servei d'interessos il·legítims al marge de l'interès general".
El portaveu del grup socialista, Héctor Gómez, ha justificat el moviment del seu partit i ha assegurat que "l'objecte real per tractar aquests temes és la Comissió de Despeses Reservades", constituïda a la Cambra Baixa fa poques setmanes després de fer-se públic l'espionatge massiu a diverses personalitats de l'entorn independentista. Les formacions que van registrar aquesta última proposta el 12 de maig, han exigit que es constitueixi una comissió per esclarir si aquestes estructures parapolicials de l'Estat estan darrere del CatalanGate i també per indagar en els interrogants que s'han destapat sobre aquest afer, ja que les explicacions del govern espanyol han estat amb comptagotes. Cal tenir en compte, i així ho esmenten les formacions que han firmat el text que els socialistes han vetat, que l'existència d'aquesta trama parapolicial al marge de la legislació, liderada per l'excomissari José Manuel Villarejo, ja va ser constatada pel Congrés en dues altres comissions d'investigació que sí que van comptar amb el suport del PSOE. És clar que llavors els socialistes no tenien responsabilitats de govern.
A l'escrit, que avui ha quedat tombat, els que demanen la comissió recorden que el 2018, amb la moció de censura a Mariano Rajoy i l'arribada al govern espanyol de Pedro Sánchez, s'esperava que el nou ministre de l'Interior expliqués el que se sabia sobre l'anomenada policia patriòtica. D'aquesta manera, critiquen que avui dia no s'ha informat la ciutadania de quines han estat les conseqüències de les comissions dutes a terme fins ara i que, fins i tot, alts càrrecs del govern espanyol, com el mateix Pedro Sánchez, han negat l'existència de la policia patriòtica. Amb aquesta comissió, volen que s'arribin a proposar mesures oportunes de prevenció i control parlamentari dels serveis secrets espanyols i del ministeri de Defensa per tal d'impossibilitar la creació en un futur de trames d'espionatge irregulars o de qualsevol estructura policial paral·lela al marge de la legislació vigent. Els sol·licitants donen un màxim de tres mesos a la comissió per culminar les seves investigacions i elevar els resultats al ple del Congrés dels Diputats per tal que es puguin debatre.