La Mesa del Congrés rebutja, de nou, la tramitació d'una comissió d'investigació sobre el rei Joan Carles. La sol·licitud, que ha estat rebutjada amb els vots de PSOE, PP i Vox, va ser presentada per les formacions independentistes de la cambra i ja comptava amb el criteri desfavorable dels lletrats de la instrucció, segons informa Europa Press. 

Concretament, la petició d'ERC, CUP, Junts, Bildu, PDeCat i BNG, que sí ha comptat amb el suport d'Unidas Podemos, se centra en les "presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per l'excap d'Estat i les influències diplomàtiques i comercials amb l'Aràbia Saudi i Kazajistán". 

Per què s'hi oposen?

Segons Europa Press, els membres de la Mesa del Congrés que han votat en contra han fet seus els arguments dels lletrats de la cambra, que es van mostrar en contra de la tramitació de la sol·licitud arran de "la posició institucional del Cap d'Estat en el marc constitucional". A més, també citen els articles 56.3 i 65 de la Constitució, que, respectivament, consagren la figura del rei com a inviolable i assenyalen que el Cap d'Estat pot distribuir lliurement la partida pressupostària que rep cada any.

Per defensar la no tramitació de la comissió d'investigació, s'han emparat també en la interpretació que sobre aquesta matèria ha fet la jurisprudència de Tribunal Constitucional i en els precedents existents a la Cambra.

Han rebutjat 10 cops la iniciativa

Amb aquesta, la Mesa ja ha rebutjat una desena de vegades iniciatives similars impulsades pels independentistes. Aquesta vegada, els signants prenien com a referència un programa de TV3 en el qual un exalcalde de la capital kazakh, actualment refugiat a Suïssa, assegurava que el 2002 el president Nazarbayev va lliurar diners a Joan Carles I.

Les formacions independentistes sostenen que aquest episodi, unit a les investigacions que es duguin a terme a Suïssa i a la Fiscalia Anticorrupció sobre altres assumptes relatius al pare de Felip VI, requereix l'obertura d'una comissió d'investigació al Congrés. Mantenen que és "inacceptable" que no es conegui "la fortuna reial de Joan Carles I, ni si es troba en paradisos fiscals o amagada en fundacions opaques", de manera que demanen "investigar les suposades irregularitats de l'anterior cap de l'estat, així com els seus còmplices, i les seves possibles influències en la política diplomàtica i comercial amb Aràbia Saudita i Kazakhstan".

 

 

Imatge principal, Joan Carles I / Casa Reial