El PSOE prepara una nova reunió ordinària amb Junts per Catalunya a l’estranger, després que ambdues formacions es comprometessin a reunir-se mensualment en el pacte per investir Pedro Sánchez. La trobada es produirà després que els independentistes provoquessin l’enèsima derrota dels socialistes aquesta legislatura al Congrés tombant la presa en consideració d’una llei per millorar la regulació dels lloguers. Segons apunten fonts socialistes a aquest diari, la reunió encara no té data, però l’emmarquen en la normalitat i en el compromís de mantenir reunions regulars entre ambdues formacions. Fonts de Junts han assegurat durant aquesta setmana que la trobada corresponent al mes de setembre encara no s’havia celebrat. 

El PSOE, doncs, prepara aquesta trobada amb els juntaires en el mateix moment que Salvador Illa ha iniciat una ronda de reunions a Palau amb els diversos expresidents de la Generalitat. La trobada amb Carles Puigdemont és una incògnita, en tant que el líder socialista hauria de desplaçar-se fins a Waterloo perquè la reunió es pogués produir.

És precisament Salvador Illa el motiu pel qual, a parer del govern espanyol, Junts per Catalunya va voler tombar aquest dimarts la presa en consideració d’una reforma de la llei del lloguer. Fonts de la Moncloa atribueixen el “canvi d’actitud” de Junts per Catalunya a la investidura del líder socialista com a president de la Generalitat. I, mentrestant, fonts del grup parlamentari a Madrid apunten que des del 8 d'agost (el pas de Carles Puigdemont per Barcelona i la investidura d'Illa) hi ha hagut "un abans i un després" en la relació amb els socialistes.

Però el PSOE, confiat que cal esgotar el mandat, esperen que hi hagi un canvi en la manera de fer dels juntaires: “Confiem que ho digeriran i que voldran deixar de quedar constantment retratats al Congrés; governarem tres anys més”. Aquesta digestió, segons opinen ministres de l’alta jerarquia del govern espanyol, ha d’arribar després del congrés de Junts que se celebrarà a l'octubre.

Al capdavall, les mateixes fonts insisteixen que Pedro Sánchez no tem que Carles Puigdemont acabi aliant-se amb Alberto Núñez Feijóo. És el pronòstic que feia aquest mateix dimecres Gabriel Rufián, qui advertia que, en la seva opinió, Junts per Catalunya comença a construir una majoria a la cambra baixa amb PP i Vox. Però la Moncloa no ho veu de la mateixa manera: “Seria un suïcidi polític que donessin suport a una moció de censura d’una formació a qui constantment han titllat de repressora”, opinen. De totes maneres, fonts de la Moncloa i Ferraz apunten que els contactes entre Junts i PSOE són constants, però que ja fa temps que no es produeixen al més alt nivell.

Immigració i pressupostos, a l’horitzó

Ara mateix, el PSOE tem que la imatge de la plantofada d’aquest dimarts es torni a repetir el pròxim dijous: el Congrés dels Diputats votarà la senda de dèficit per segona vegada en dos mesos. El passat mes de juliol, Junts ja la va tombar. I, de moment, els juntaires asseguren que no han canviat d’opinió. L’advertència que fan ara els socialistes és que, encara que la cambra torni a tombar la senda, presentaran tant sí com no els pressupostos; tenen el convenciment que els alcaldes de Junts pressionaran el partit perquè votin a favor d’una senda que els permet endeutar-se.

A l’horitzó també hi ha la qüestió de la immigració. Junts per Catalunya insisteix que, tal com va signar el passat mes de gener, la Moncloa està obligada a delegar “íntegrament” a la Generalitat les competències en aquesta matèria. El govern espanyol, de moment, s’hi nega. Les mateixes fonts consultades per aquest diari apunten que competències com el control de fronteres no es poden delegar; i que així ho estableix la Constitució. Ambdues formacions negocien, però Junts tornava a advertir aquest dimarts que no acceptarà un “pacte rebaixat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!