La portaveu del govern espanyol i membre de l'Executiva Federal del PSOE, Pilar Alegría, ha assegurat aquest divendres que els socialistes faran una oposició "constructiva" i "responsable" en els cinc governs autonòmics on Vox ha trencat amb el PP amb motiu de la crisi per la gestió del repartiment de menors migrats sols. En aquest sentit, ha instat a Alberto Núñez Feijóo a fer el mateix amb l'Executiu de Pedro Sánchez. En declaracions als mitjans a la seva arribada a un acte per a commemorar l'aprovació de la Llei d'Ensenyaments Artístics, la també ministra d'Educació ha expressat la seva alegria perquè Vox hagi abandonat els governs autonòmics i ha dit que "els principals beneficiaris" d'aquesta ruptura són els ciutadans. "Aquest fet que la ultradreta entrés a les diferents comunitats autònomes mai s'havia d'haver produït i es va produir en el seu moment perquè així ho va decidir el senyor Feijóo i el PP", ha afegit.

Preguntada sobre el paper que jugarà el PSOE en els governs de Castella i Lleó, l'Aragó, el País Valencià, Extremadura i Múrcia, ha respost que continuaran "servint als ciutadans des d'una oposició responsable i una oposició constructiva" per a plantejar "mesures alternatives", una cosa en la qual considera que els socialistes són "absolutament antagònics" respecte al PP. "El Partit Popular i el senyor Feijóo també tenen ara una oportunitat magnífica, després que Vox hagi decidit abandonar les comunitats autònomes, de decidir quin tipus d'oposició vol desenvolupar al seu país, si vol posar en marxa per fi una oposició constructiva, i això implicaria buscar solucions", ha assenyalat.

En aquest sentit, ha comentat que l'exemple més clar passa en la seva opinió perquè el PP doni suport a la modificació de la llei d'estrangeria per a fer obligatori el repartiment de menors immigrants entre les comunitats autònomes, i confia que el fet que Vox hagi sortit dels governs autonòmics faciliti que els populars facin el pas. "Seria el desitjable, és el que nosaltres hem negociat amb tots els grups polítics des de fa ja mesos", ha declarat sobre aquesta reforma legal, impulsada pel govern espanyol juntament amb el de Canàries, on governa Coalició Canària al costat del PP.

D'altra banda, pel que fa a la possibilitat que s'obri una nova etapa de major col·laboració en la relació entre el govern de Sánchez i el PP, ha dit que per la seva part han tingut la "mà estesa" a tot aquell que ha volgut pactar amb l'Executiu, a excepció de la "ultradreta" de Vox. "Aquest ha estat per descomptat el nostre camí i el nostre recorregut. I, per tant, tant de bo arribem a aquest escenari de responsabilitat per part del principal partit de l'oposició, en aquest cas del Partit Popular, d'arribar a diferents acords", ha expressat, al mateix temps que ha incidit en el fet que la modificació de la llei d'estrangeria és "la prova del cotó", perquè el repartiment de menors que el PP acaba d'acceptar de manera voluntària és un "pegat".

Sánchez: "Avui és un gran dia per a Espanya"

En un sentit similar es va expressar també aquesta matinada el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha celebrat la sortida de Vox dels governs autonòmics assegurant que "avui és un gran dia per a Espanya". Sánchez s'ha referit a la ruptura dels governs del PP i Vox en la roda de premsa amb la qual ha tancat la seva agenda a Washington per a participar en la cimera de l'OTAN. Per al cap de l'Executiu, més enllà de qui pugui beneficiar-se políticament d'aquesta ruptura, l'important és que es beneficiarà la majoria social dels espanyols. "Espanya és avui un país millor, i, per tant, no puc ocultar la meva alegria i la meva felicitat (...) bé està el que bé acaba", ha recalcat abans d'insistir que celebra que acabi alguna cosa que mai va haver de succeir a Espanya, l'entrada de la ultradreta en governs de comunitats.

Sumar veu una desfeta del bloc de la dreta

Des de Sumar, l'altra branca de l'Executiu de coalició, el ministre de Cultura i portaveu de la formació, Ernest Urtasun, ha qualificat de "grandíssima" notícia que Vox ja no estigui en governs autonòmics, ha lamentat que aquesta sortida s'hagi produït per un "xantatge", i ha considerat que trasllada l'"enfonsament" del bloc de la dreta a Espanya. A preguntes dels periodistes en la inauguració de l'exposició 'Jorge Semprún. El llarg viatge', Urtasun ha asseverat que és, així mateix, una bona notícia per a la cultura, després de "multitud de casos de censura i atac a la llibertat d'expressió per la participació de l'extrema dreta en aquests governs".

No obstant això, no ha deixat passar que aquesta ruptura trasllada al bloc de l'esquerra la responsabilitat que Vox no torni "mai a cap lloc de poder institucional en cap comunitat autònoma del nostre país". "També haig de lamentar que aquesta sortida s'hagi produït per un xantatge de Vox i no pel convenciment democràtic del PP, com haguéssim preferit. No ha estat el cas. El PP s'ha passat els últims anys blanquejant a l'extrema dreta i al final aquesta sortida es produeix per un xantatge de la pròpia extrema dreta", ha afegit.

D'altra banda, ha sostingut que aquesta decisió de Vox suposa l'"enfonsament de la dreta al nostre país", en un moment en el qual "van apareixent noves formacions d'extrema dreta, que no són capaces de posar-se d'acord". En la seva opinió, avui el bloc configurat per la dreta i l'extrema dreta és "incapaç de donar-li una direcció política a aquest país".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!