Fins a set partits s'han posat d'acord al Congrés dels Diputats per sol·licitar la creació d'una comissió d'investigació sobre les "clavegueres mediàtiques", amb l'objectiu de poder desmantellar l'existència d'una "trama mediàtica dedicada a publicar i difondre notícies falses". Els signants d'aquesta proposta registrada a la Mesa del Congrés són Unides Podem, ERC, PDeCAT, CUP, Bildu, BNG i Compromís, mentre que el PSOE no s'ha sumat a la iniciativa que justament s'ha bastit després d'haver-se conegut els àudios d'unes converses entre l'excomissari José Manuel Villarejo i el periodista de La Sexta Antonio García Ferreras on aquest últim reconeix haver difós informacions falses sobre l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, publicades originalment per Eduardo Inda a Okdiario.

En l'escrit, els grups apunten que els objectius de la comissió han de ser conèixer detalladament la vinculació entre els periodistes que publiquen notícies falses amb estructures parapolicials, investigar qualsevol trama mediàtica destinada a la construcció de notícies falses contra determinats partits i analitzar les actuacions dutes a terme per responsables polítics i institucionals que hagin pogut fomentar aquestes pràctiques antidemocràtiques.

El portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha recordat aquest dijous que al Congrés ja han existit dues investigacions sobre les trames parapolicials que haurien funcionat amb el vistiplau del Ministeri de l'Interior durant els governs del Partit Popular, però que llavors no es va incidir sobre la "pota mediàtica", un element que ha estat imprescindible per difondre els documents falsos. Echenique ha explicat que el PSOE no té intenció de donar suport a la creació d'aquesta comissió i ha criticat que així sigui, ja que els seus socis estan rebutjant investigar "un atac a la democràcia". "Pensàvem que els podria interessar, ja que encara que en menor mesura que Podem, han estat objecte d'aquesta trama, però ens han dit que no es veuen en condicions de donar-hi suport", ha explicat.

Quan van sortir els àudios, el periodista de La Sexta Antonio García Ferreras va fer una tímida acceptació de la culpa i va centrar-se a salvar la seva dignitat: "Menteixen quan diuen que vam donar una informació falsa sabent que ho era. Això és mentida", i va criticar que ara intentin fer una campanya de descrèdit cap a la seva persona: "Això passa perquè nosaltres fem periodisme! Les campanyes contra Podemos van ser una vergonya, però ells ara volen fer una cosa semblant contra nosaltres. Hem suportat atacs continuats i gràcies a La Sexta, que mai va vetar Podemos, ens van dir que érem els creadors d'aquest partit. I ara ens acusen de tot el contrari, és delirant".