El PSOE exigeix “aturar de soca-rel” les accions violentes com les que es van produir la nit de Cap d’Any al carrer Ferraz de Madrid, quan els concentrats a prop de la seu del PSOE van apallissar una pinyata amb la cara de Pedro Sánchez. Per això, els socialistes assenyalen dos vessants: volen que els responsables compareguin davant de la justícia perquè consideren que els seus comportaments s’emmarquen en els delictes d’odi tipificats al Codi Penal (malgrat que reconeixen que hi ha una “línia molt fina” entre el que és i el que no és llibertat d’expressió) i reclamen al PP que sigui “contundent, nítid i clar” per “aïllar, rebutjar, condemnar i no alimentar” aquestes accions. Així s’ha expressat aquest dimarts el matí el portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, entrevistat al Hoy por Hoy de la Cadena SER i a La Hora de La1 de TVE. “El que diem els polítics en una tribuna no és gratis i alguns poden agafar les nostres paraules com a justificant de les seves accions”, ha proclamat.

Per Patxi López, el que es va veure a Ferraz el diumenge és un “acte de violència carregat d’odi” vista “la ràbia” amb què els concentrats atacaven el ninot que representava Pedro Sánchez. “Eren feixistes que portaven símbols feixistes, tenien consignes feixistes i feien servir violència feixista”, ha exclamat, i ha afegit que van ser atacs “contra la mateixa democràcia”. Justament avui la Policia Nacional ha citat a declarar el convocant de la protesta de Ferraz. El portaveu socialista subratlla que no hi poden haver “equidistàncies ni mitges tintes”, demana ser “molt ferms i molt seriosos” a l’hora de condemnar aquests fets i es pregunta “què serà el següent i fins a on estan disposats a arribar” veient com està evolucionant “l’escalada de violència verbal i física”.

“No ens serveixen els peròs”

Patxi López també ha verbalitzat que no li consta que ningú del PP s’hagi posat en contacte amb el PSOE després dels fets de la nit de Cap d’Any i ha lamentat que Alberto Núñez Feijóo, president del PP, no hagi sortit a manifestar “clarament el seu rebuig”. Sí que s’ha pronunciat Alfonso Serrano, secretari general del PP de Madrid, que responent un tuit de la número 2 del PSOE, María Jesús Montero, va manifestar que “el PP sempre s’ha desmarcat d’aquestes accions, mentre que el PSOE entregava Pamplona a Bildu”.

Vist aquest posicionament, Patxi López critica que la posició del PP sigui “nosaltres ho condemnem, però alguna cosa hauran fet” i demana que els populars entenguin “d’una vegada per totes que han de ser taxatius”. “No ens serveixen els peròs”, ha asseverat el portaveu socialista al Congrés, que ha reblat que “els peròs són a allò que s’agafen els que després tenen actuacions feixistes”.

Les declaracions dels polítics “alimenten la ràbia” als carrers

En aquest sentit, Patxi López ha fet una “crida a la responsabilitat dels partits democràtics” a “frenar tot això” i a fer crítica política utilitzant “arguments polítics” dins dels “límits raonables”. També ha instat el PP a abandonar la “hipèrbole permanent i l’atac constant” utilitzant expressions com “dictador, tirà, traïdor i trenca-pàtries”, ja que la “sobreactuació i deshumanització de l’adversari polític considerant-lo l’enemic” alimenta els “comportaments violents verbals i físics” i “l’odi i la ràbia” que es veu als carrers.

Preguntat sobre si aquesta denúncia del PSOE xoca contra el fet que els socialistes s’hagin obert a despenalitzar les injúries a la Corona, Patxi López ha replicat que el que volen és posar sobre la taula el debat sobre els límits de la llibertat d’expressió per acotar “d’una vegada per totes quina és la fina línia” que els marca. També ha volgut deixar clar que ells no són partidaris de despenalitzar l’enaltiment del terrorisme.

Tot plegat arriba tres setmanes després que el líder de Vox, Santiago Abascal, afirmés en una entrevista que “hi haurà un moment que el poble voldrà penjar Pedro Sánchez dels peus”, unes declaracions contra les quals el PSOE va presentar una denúncia davant la Fiscalia per delicte d’odi.

CGPJ i eleccions a Galícia i al País Basc

Preguntat per altres qüestions d’actualitat, Patxi López ha reiterat que el PSOE està d’acord amb la fórmula actual d’elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que és “la que ha funcionat sempre i la que va aprovar el PP”. Els socialistes mantenen que és adient que el Congrés “intervingui per decidir qui són els integrants” de l’òrgan de govern dels jutges.

Sobre el cicle electoral que s’obre en les pròximes setmanes, López ha mostrat la “pena i tristesa” pel fet que Podemos i Sumar no concorrin en coalició a les eleccions a Galícia, que se celebraran el 18 de febrer, ja que “cada vegada que l’esquerra es divideix, guanya la dreta”. En relació amb les eleccions al País Basc, que encara no estan convocades, ha rubricat que el PSOE no es planteja “arribar a una entesa amb Bildu a Euskadi” i ha insistit que la moció de censura a Pamplona va ser una “circumstància puntual” per “treure l’ajuntament de la paràlisi”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!