El PSOE portarà aquest dimarts al Tribunal Constitucional la reforma del Reglament del Senat que el PP va impulsar amb l’objectiu d’endarrerir l'aprovació de la futura llei d’amnistia. Així ho ha anunciat el portaveu dels socialistes a la Cambra Baixa, Juan Espadas, en una entrevista a ‘La Hora de La 1’ de TVE, on ha sostingut que aquesta modificació del Reglament és un “exemple de manipulació i utilització” del Senat per part del PP “amb finalitats partidistes”.
Espadas ha reconegut que l’objectiu d’aquest recurs és que quan la proposició de llei arribi al Senat “no es pugui modificar la declaració d'urgència” i ha afegit que el PSOE demanarà al TC que “acordi com més aviat millor que això no es produeixi”.
La reforma del reglamento del @Senadoesp que propone el @ppopular es claramente inconstitucional.
— PSOE SENADO (@gpssenado) December 19, 2023
Hoy registraremos un recurso al TC.
El PP no puede alterar los procedimientos fijados por la Carta Magna.
📺 @_JuanEspadas, @LaHoraTVE. pic.twitter.com/7BcHYyv54E
En roda de premsa a la Cambra Alta, Espadas també ha criticat que la reforma del Reglament “vulnera les competències del Congrés” i ha mostrat la sorpresa per “la brotxa grossa amb la qual el PP ha entès que la seva majoria absoluta el facultava per fer una cosa tan inconstitucional”.
Una reforma del Reglament per allargar la tramitació de l’amnistia
El PP, que té majoria absoluta al Senat des del passat 23 de juliol, va impulsar la reforma del Reglament de la Cambra Alta per deixar en mans de la Mesa del Senat la decisió sobre la tramitació d’urgència d’una iniciativa legislativa remesa pel Congrés dels Diputats.
Els populars van registrar la iniciativa el 31 d’octubre, van fer servir la via ràpida i, dues setmanes més tard, van aprovar-la. D’aquesta manera, l’òrgan de govern de la Cambra Alta serà qui decideixi si una iniciativa legislativa que ve del Congrés es tramita pel tràmit d’urgència o no, cosa que implica que podrà endarrerir fins a dos mesos la tramitació de la llei d’amnistia, el termini màxim que fixa la Constitució. Fins ara, el Senat tenia vint dies per estudiar una llei que arribava del Congrés a través del procediment d’urgència. Just aquest dimarts la Mesa del Congrés ha aprovat la tramitació d'urgència de la proposició de llei d’amnistia.
La Constitució i la sentència del TC
En el text de la seva reforma, el PP argumentava que l’article 90 de la Constitució parla dels projectes de llei (els que presenta el govern espanyol) i no de les proposicions de llei (les que són a iniciativa dels grups parlamentaris). La llei d’amnistia és una iniciativa que va presentar el Grup Parlamentari Socialista al Congrés com a proposició de llei. Així, doncs, els populars apel·len a una “literalitat” que “no és casual, sinó fruit de la voluntat dels constituents”, donat que la menció original als projectes o proposicions de llei es va convertir, després de la tramitació de l’avantprojecte de Constitució a les Corts Constituents, en una referència únicament a “un projecte de llei ordinària o orgànica”.
D’altra banda, però, el Tribunal Constitucional va afirmar a la Sentència 97/2002 que l'article 90 de la Constitució és “aplicable no només als projectes de llei, sinó també a les proposicions de llei”, donat que “l’evident semblança entre ambdues figures” posa en relleu “la identitat de raó per al seu règim jurídic”.