Rebombori a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats que investiga la compra de mascaretes. Després que el PSOE i els socis d’investidura aprovessin ahir la llista de 134 persones que hauran de comparèixer-hi en els pròxims mesos, ara els socialistes fan marxa enrere i volen eliminar els noms de tres fiscals que es van incloure a petició de Junts i Bildu. Es tracta d’Ignacio de Lucas Martín (el fiscal de la Fiscalia Europea que està investigant les presumptes irregularitats a les Balears i a les Canàries), una compareixença que demanaven els juntaires, així com d’Alejandro Luzón (el fiscal cap Anticorrupció d’Espanya) i de Codruta Kovesi (la fiscal cap de la Fiscalia Europea), dues cites que posaven sobre la taula els abertzales. Cap dels tres noms apareixia a la llista inicial del PSOE. Els socialistes estan parlant amb els grups parlamentaris amb l’objectiu d’esborrar-los. Per fer-ho, s’haurà de votar el pròxim dilluns, 22 d’abril, en una votació en la qual Junts i Bildu són imprescindibles. Ara bé, no es votarà res si no hi ha un acord amb tots els actors.
Aquest moviment arriba després de tres durs pronunciaments. El primer ha sigut el del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que ha demanat per carta al president de la comissió d’investigació, Alejandro Soler, que “es reconsideri la decisió de citar a comparèixer el fiscal en cap Anticorrupció”. Fonts del Ministeri Fiscal esgrimeixen que Anticorrupció està “directament involucrada en molts procediments objecte de la comissió” i apunten que la compareixença del fiscal podria “pertorbar la feina del Ministeri Fiscal, que és l’exercici de l’acció penal pública”. Afegeixen que podria constituir “un inconvenient per a la tramitació de les investigacions fiscals i judicials de naturalesa reservada” o, fins i tot, per a “les al·legacions al dret de defensa que poguessin efectuar els afectats per aquestes investigacions”.
Bolaños i Robles s’oposen a citar fiscals a la comissió d’investigació
Així mateix, des de la Moncloa, dos ministres socialistes han sortit al pas i han desautoritzat el seu grup parlamentari. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha considerat que “no té sentit” que “els fiscals hagin de declarar a comissions d’investigació sobre temes que estan instruint i estan coneixent en la seva condició de fiscals”, igual que “no té cap sentit que jutges i magistrats declarin a comissions d’investigació sobre causes que estan coneixent”.
En la mateixa línia, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha sostingut que “portar jutges i fiscals a l’àmbit de comissions no és el procediment més adequat perquè ells tenen una feina a fer”. Així mateix, ha expressat el seu “respecte” pel poder legislatiu: “Espanya és un estat de dret en què cadascú compleix el seu paper, deixem que el poder legislatiu faci les seves propostes corresponents i sapiguem que els nostres jutges i fiscals actuen sempre d’acord amb el dret i la legalitat”.
La comissió d’investigació arrenca el dilluns 22 d’abril amb la presidenta del Tribunal de Comptes i Salvador Illa
Els treballs de la comissió d’investigació com a tal començaran el pròxim dilluns amb dues compareixences: al matí, Enriqueta Chicano, la presidenta del Tribunal de Comptes, i a la tarda, Salvador Illa, exministre de Sanitat, que dos dies més tard està citat al Senat. A més, a la comissió també hauran de comparèixer successivament, entre altres, José Luis Ábalos (exministre de Transports), Isabel Díaz Ayuso (presidenta de la Comunitat de Madrid), Francina Armengol (expresidenta de les Illes Balears i presidenta del Congrés), Ángel Víctor Torres (expresident de les Illes Canàries i ministre de Política Territorial), Víctor Francos (cap de gabinet d’Illa al Ministeri de Sanitat), Miguel Tellado (portaveu del PP al Congrés), José Luis Martínez-Almeida (alcalde de Madrid), Margalida Prohens (presidenta de les Illes Balears), Juan Manuel Moreno Bonilla (president d’Andalusia), Fernando López Miras (president de Múrcia) i Alfonso Rueda (president de Galícia).