El PSOE ha registrat aquest divendres al Congrés dels Diputats una proposició de llei per combatre el lawfare i les accions judicials abusives. Després d’anys de guerra judicial contra l’independentisme, els socialistes registren el text ara que sobre Pedro Sánchez cau una tempesta judicial pels casos de la seva esposa, el seu germà, el cas Koldo-Ábalos i el cas del fiscal general de l’Estat. Resumidament, el PSOE proposa que les acusacions populars deixin de formar part dels processos d’instrucció, que els partits polítics no puguin ser acusació popular, que no es puguin obrir causes judicials a partir de retalls de premsa, que se suprimeixi del Codi Penal les ofenses als sentiments religiosos i que s’aparti els jutges que facin declaracions a favor o en contra de partits polítics.
El portaveu del grup parlamentari del PSOE a la cambra baixa, Patxi López, ha defensat que era "urgent" impulsar un text legislatiu d'aquest tipus per tal de "frenar l'assetjament de grups polítics d'aquest país contra els seus adversaris i artistes". En una roda de premsa, el també exlehendakari ha estat preguntat sobre la doble vara de mesurar dels socialistes: ja fa anys que Vox va ser l'acusació popular en el judici contra els líders del Procés que havien organitzat el referèndum de l'1-O. A parer de López, "l'important no és quan va començar, sinó com s'aborda" aquest problema. Ha destacat, també, que el lawfare impulsat pels ultres també és un problema que té lloc en altres països. Per últim, ha reconegut que, a causa de les actuals dates, el PSOE només ha pogut "intercanviar algun missatge" amb la resta de grups parlamentaris sobre aquesta iniciativa.
Reforma de l'acusació popular
Concretament, el PSOE proposa que la participació de l'acusació popular en una causa judicial quedi adscrita només a la fase de judici oral i a la formulació inicial de la querella. "La instrucció és una fase que ha de ser protagonitzada i impulsada pel Ministeri Fiscal i pels perjudicats pel delicte", destaquen els socialistes. S'exigeix també que per personar-se com a acusació popular existeixi un vincle "concret, rellevant i suficient amb l'interès públic tutelat en el procés penal corresponent". El jutge, segons el PSOE, haurà de comprovar si aquest vincle existeix i denegarà la personació si no és així. Per últim, es prohibeix als partits polítics, associacions o fundacions vinculats a ells exercir d'acusació popular. Per altra banda, el partit de Pedro Sánchez demana obeir la doctrina del Tribunal Suprem i impossibilitar per llei que es puguin obrir processos penals "amb mers retalls de premsa sense el mínim indici d'irregularitats".
Supressió de les ofenses religioses
El PSOE també advoca per suprimir del Codi Penal el delicte conegut com a ofenses als sentiments religiosos, un delicte sobre el qual, segons defensen els socialistes, "no es detecta gairebé cap condemna, però s'utilitza per organitzacions ultres i fonamentalistes per perseguir artistes, activistes i representants electes fent-los passar per processos penals molt costosos en l'àmbit econòmic i personal.
Abstenció i recusació de jutges
Per últim, el PSOE demana "assegurar la neutralitat i el dret a un jutge imparcial". És per això que proposen que quan un jutge hagi fet públicament manifestacions a favor o en contra de partits polítics, sindicats, associacions o altres entitats públiques o privades, aquest magistrat no pugui participar en un procés en el qual aquestes persones o organitzacions en formin part. "Tots aquests mecanismes d'assetjament tenen com a denominador comú la judicialització de la política; i la judicialització de la política corre el risc de desembocar en una politització de la justícia", sentencien els socialistes.
El PP acusa el PSOE de "laminar" el poder judicial
El PP, paral·lelament, considera que la llei impulsada pel PSOE confirma la seva "desesperació" davant els "casos de corrupció que l'acorralen". Al seu entendre, evidència la seva "voluntat de perseguir" els qui denuncien, investiguen o informen de la corrupció que pot haver-hi en les files socialistes. "Aquesta mesura és un pas més en la seva estratègia de laminar el Poder Judicial, consumant la seva intenció de treure la instrucció als jutges per a deixar-la en mans de la Fiscalia, i atiant el descrèdit sobre tot el Poder Judicial a ulls de la ciutadania", ha assenyalat el PP aquest divendres en un comunicat.