Torna l’aliança entre el PSOE i el PP contra l’independentisme. Socialistes i populars han fet pinça aquest matí a la Comissió Mixta per a les Relacions amb el Tribunal de Comptes per reprovar els responsables polítics de les delegacions de la Generalitat de Catalunya a l’exterior durant el procés. El PP i Vox tenen majoria absoluta perquè la composició és una ponderació de l’aritmètica del Congrés i del Senat, i fins i tot així el PSOE ha votat a favor de les iniciatives dels populars. Al final, 34 vots a favor i dues abstencions, donat que ni ERC ni Junts estaven presents a la comissió. El text que va registrar el PP, i que el PSOE ha avalat, constata que les delegacions van dedicar nombroses accions i recursos públics a impulsar el procés i aconseguir suports de “manera deslleial amb l’Estat” i reprova els seus màxims responsables polítics per les “irregularitats” detectades pel Tribunal de Comptes.

A més, un dels textos que ha rebut llum verda insta el nou Govern de la Generalitat, ara en mans del PSC amb Jaume Duch com a conseller de la Unió Europea i Acció Exterior, a exercir les seves polítiques d’acció exterior sota el principi de “lleialtat institucional mútua” en coordinació amb l’Estat. Així mateix, reclama que les delegacions catalanes a l’estranger elaborin informes de gestió de les seves activitats detallant les despeses, així com “exigir el control de l’activitat econòmica financera” i “mecanismes de control intern”.

El PSOE demanava fomentar la “coordinació” dels delegats catalans sota la “direcció” del govern espanyol

D’altra banda, la Comissió Mixta també ha donat llum verda a les dues propostes de resolucions del PSOE, a les quals ha tingut accés ElNacional.cat, per 14 vots a favor i 20 abstencions (les del PP i Vox). Els socialistes apostaven per instar el Govern de la Generalitat a seguir la majoria de les recomanacions que feia el Tribunal de Comptes al seu informe. Entre elles, demanava d’establir “reunions periòdiques” dels delegats catalans amb els òrgans de representació exterior d’Espanya per tal de “permetre el control de l’activitat desenvolupada i la seva coordinació sota la direcció del govern espanyol”. A més, reclamava establir a les delegacions un “rigorós sistema de control intern” per “impedir la realització de despeses sense ajustar-se a la legalitat vigent i al compliment de les finalitats de projecció a l’exterior de Catalunya” i “modificar el règim d’autonomia financera” a la vista de la “utilització de les delegacions per a la realització de despeses que no tenen relació amb les seves competències” i de la “falta de control efectiu de les despeses”.

Així mateix, demanava que el Govern regulés el règim jurídic de les delegacions “determinant amb precisió els seus objectius i finalitats dins de l’ordenament jurídic general i de la deguda lleialtat a les restants institucions de l’Estat” i facilités la seva “integració al si de l’acció exterior d’Espanya evitant ambigüitats, reiteracions i contradiccions que dificulten la seva gestió i control”. En aquesta línia, el Tribunal de Comptes recomanava (i el PSOE ho subscriu) que “es faci partícip” la Secretaria d’Estat de l’España Global del desenvolupament de la Marca Catalunya. L’objectiu d’España Global és “promoure conjuntament una imatge potent d’Espanya a l’exterior com a factor estratègic de competitivitat i prosperitat per a la societat espanyola”.

Junts i ERC van reprovar la “persecució política” del Tribunal de Comptes per un informe “sectari” sobre el Diplocat

Les propostes de resolució en qüestió s’han presentat a l’Informe de fiscalització del Tribunal de Comptes sobre el destí donat als recursos assignats a l’execució de les polítiques d’acció exterior de la Generalitat de Catalunya entre els exercicis 2011 i 2017. El document el va presentar la presidenta del Tribunal de Comptes, Enriqueta Chicano, el mes de maig passat, en una sessió en la qual l’independentisme va criticar durament les conclusions de l’òrgan fiscalitzador. “És evident que el que es duu a terme és una persecució política”, va censurar Josep Maria Cruset, diputat de Junts, que va afegir que “contra Catalunya tot val, fins i tot instrumentalitzar políticament” el Tribunal de Comptes, utilitzat “com si fos un Tribunal de la Santa Inquisició”. El senador d’ERC, Joan Queralt, es va afegir a les crítiques i va qüestionar el “contingut sectari i tendenciós” d’un informe que “desacredita” el Tribunal de Comptes i evidencia el seu “biaix”. No en va, la secretària general del Diplocat, Laura Foraster, reconeixia fa dos anys que eren “conscients que s’observa molt” el que fan.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!