El PSOE i Sumar han assolit un acord amb l’objectiu que la Iniciativa Legislativa Popular per regularitzar més de mig milió de migrants, amb la signatura de 700.000 persones, s’aprovi al Congrés dels Diputats en les pròximes setmanes. La norma va superar el seu primer examen parlamentari a l’abril, però havia quedat aparcada i ara els dos partits han pactat una esmena perquè el procediment de regularització que haurà d’obrir el govern espanyol inclogui no només aquelles persones que es trobessin en territori espanyol abans de l’1 de novembre del 2021, sinó “fins abans del 31 de desembre del 2023”. Així doncs, s’amplia dos anys l’abast de la futura regularització. Aquesta tarda, representants de Sumar, ERC, Bildu i el BNG s’han fotografiat davant de la façana del Congrés amb els membres del col·lectiu Regularización Ya, impulsor de la iniciativa, per celebrar aquest avenç.

Avui, després de la fumata blanca de PSOE i Sumar, la Mesa ha posat fi a les successives pròrrogues del tràmit d’esmenes, que es tancarà demà a les sis de la tarda, cosa que donarà peu que la iniciativa es pugui debatre en ponència i en comissió. Posteriorment, haurà de ser aprovada pel ple, on serà clau i imprescindible el suport del PP o de Junts, dues formacions que van donar suport a la seva presa en consideració. Segons ha relatat el portaveu del PSOE a la cambra baixa, Patxi López, en roda de premsa, l’article únic de la proposició de llei passarà a establir que el govern espanyol, mitjançant un reial decret en el termini de sis mesos, establirà un procediment que “permeti que les persones estrangeres en situació administrativa irregular a Espanya” abans del 31 de desembre del 2023 “puguin accedir a una autorització de residència i/o feina per motius laborals, socio-formatius, familiars i/o humanitaris”. Aquest darrer incís acotant les condicions de la regularització s’ha afegit respecte al redactat original.

Per la seva banda, el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha celebrat una “magnífica notícia” i un “èxit parlamentari decisiu” que permetrà regularitzar més de mig milió de treballadors que “viuen a Espanya en situació de clandestinitat i sense drets de ciutadania” i treballen “sotmesos a la hiperexplotació i a situacions de marginalitat i abús”. Des de Sumar, confien que la ILP s’aprovi “el més ràpid possible” i, després que el CIS situés la immigració com a principal problema per als espanyols, aposta per respondre “fent un pas endavant”. “No defugim el debat, l’afrontem de cara i a l’ofensiva, no ens amaguem i diem que la seguretat, la integració i la convivència es deriven de l’igual gaudi dels drets”, ha proclamat. “Davant el racisme, cal reforçar drets per reforçar la capacitat dels espanyols de defensar les seves condicions de vida dignes”, ha conclòs. En la mateixa línia, la líder dels Comuns a Madrid, Aina Vidal, ha destacat que han aconseguit vèncer les “resistències” per continuar amb els tràmits de la ILP. “Ens deixarem la pell, evidentment, perquè aquesta iniciativa avanci i ho faci de la manera més raonablement ràpida possible”, ha afegit.

El vot de Junts serà decisiu perquè la ILP rebi llum verda

L’acord entre el PSOE i Sumar era condició necessària, però no suficient perquè la ILP arribi al BOE. Perquè sigui aprovada, encara falten els vots de Junts o del PP, que en el seu moment van avalar la presa en consideració de la iniciativa. “De què serveix que PSOE i Sumar facin avui un altre anunci si, per exemple, quan aquesta llei arribi a la comissió que l’ha de tramitar, Junts vota en contra?”, s’ha preguntat en roda de premsa Javier Sánchez Serna, diputat de Podemos. “La regularització serà possible no només si es posen d’acord dos partits, sinó si està d’acord la majoria de la cambra, en aquest cas la majoria de la investidura”, ha recordat. Els morats demanen “menys anuncis i més feina” per assolir una majoria que permeti que es dugui a terme aquesta regularització i sigui una realitat “com més aviat millor”.

Durant el primer debat de la ILP, fa uns mesos, Josep Maria Cervera, diputat de Junts, va confirmar el seu vot favorable a la presa en consideració de la iniciativa “per respecte a les 900 entitats que l’han promogut i a les 600.000 persones que l’han avalat amb la seva firma”, però va puntualitzar que la seva posició és “sense entrar en el fons” de l’assumpte. “Ho farem perquè parlem de persones i drets humans, perquè cal buscar vies de solució a l’actual situació, perquè durant els pròxims passos podrem fer les aportacions que considerem i perquè som els que més ens hem cansat de reclamar que als parlaments s’ha de poder parlar de tot”, va argumentar. I ara el seu vot encara està en l’aire.

ERC va reclamar que la ILP tingués el “sí rotund i unànime” de l’hemicicle

Per part d’ERC, Jordi Salvador va defensar que aquesta ILP “hauria de tenir un sí rotund i unànime” de l’hemicicle per “raons democràtiques” i va denunciar que la situació irregular és una “manera moderna d’esclavitud” i exposa a moltes persones a “l’explotació laboral, la vulneració de drets bàsics i a malviure en infrahabitatges”. “Si som coherents amb els drets humans que diem defensar, no podem permetre que milers de persones visquin en les més greus condicions de precarietat i vulnerabilitat a causa de la seva situació administrativa irregular”, va reblar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!