La Mesa del Congrés dels Diputats, amb la majoria del PSOE i Sumar, ha rebutjat aquest dimarts demanar informes al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i al Consell Fiscal perquè es pronunciïn sobre la proposició de llei d’amnistia als encausats del procés independentista, tal com ha sol·licitat el PP, que insisteix a bloquejar-ne la tramitació. Quan falten dues setmanes perquè se’n debati la presa en consideració, els populars esgoten totes les vies per paralitzar el text, tant sol·licitant informes dels poders judicials com demanant la reconsideració de la iniciativa. Per ara, no se’n surten.

Segons el PP, el text està tramitat com a proposició de llei registrada per un grup parlamentari, el del PSOE, i que, com que és de les més complexes, s’hauria d’acompanyar dels informes d’aquests òrgans per consolidar-ne la legalitat. Ara bé, els conservadors diuen haver trobat una escletxa i recorden que el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, i no el portaveu socialista Patxi López, va ser l’encarregat de presentar-la en roda de premsa al Congrés dels Diputats, on va afirmar que es tractava d’”un projecte de llei que es vehiculava a través d’una proposició de llei”. Per això, a partir d’aquesta afirmació, interpreten que el text ha estat elaborat pel govern central i no pel grup parlamentari socialista. I en tant que projecte de llei, asseguren els conservadors, s’hauria d’acompanyar dels preceptius informes del poder judicial i el poder fiscal.

Davant la petició, el PSOE i Sumar han fet valer la majoria absoluta que ostenten a la Mesa per frenar l’intent del PP, atès que, argumenten fonts parlamentàries, “no hi ha cap normativa que plantegi que es faci això”. Tot i la negativa, el PP sí que té l’opció de demanar l’opinió formal als jutges i fiscals durant la possible tramitació al Senat, on els de Feijóo controlen la Mesa per majoria absoluta.

L'ofensiva del PP contra l’amnistia també es constata amb la petició de reconsideració de l’admissió a tràmit. La Mesa ha elevat aquest dimarts la sol·licitud a la Junta de Portaveus, on la majoria de representants, probablement, tombaran la reconsideració. Esgotades aquestes vies, al PP se li obrirà formalment la via de recórrer al tribunal contenciós administratiu o al Tribunal Constitucional.

Llum verda a la tramitació de la comissió Pegasus

La majoria del PSOE i Sumar a la Mesa del Congrés també ha admès a tràmit, amb el vot en contra del PP, la creació de la comissió d’investigació registrada per Esquerra Republicana i EH Bildu sobre l’espionatge amb el programari Pegasus a dirigents independentistes. Ara la comissió haurà de tenir l’autorització del ple perquè quedi constituïda definitivament. Aquesta comissió, juntament amb la dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, forma part dels pactes del PSOE amb Junts i ERC per elegir Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats el passat agost.

La investigació que proposen ERC i Bildu posa el focus en les informacions publicades per Citizen Lab, que a la primavera del 2022 va desvelar que més de 60 persones vinculades a l’independentisme, entre les quals polítics, activistes i periodistes, havien estat espiades a través dels seus telèfons mòbils amb el software israelià Pegasus.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!