El guió està sortint segons el que estava previst. El PSOE és una peça imprescindible perquè es pugui crear una comissió d’investigació sobre les presumptes activitats il·legals del rei emèrit Joan Carles I, una petició que ha entrat al Congrés de la mà d’ERC i Compromís i que fins i tot ha rebut el vistiplau del grup d’Unidas Podemos. Però els socialistes, coherents amb el seu passat, hi tanquen la porta taxativament. S’escuden en la inviolabilitat del monarca reconeguda per la Constitució i en la jurisprudència del Tribunal Constitucional quan ho va intentar el Parlament de Catalunya. Sense els vots del PSOE a la Mesa de la cambra baixa, la iniciativa tornarà a naufragar.
En un esmorzar informatiu a Pamplona, la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, s’ha mostrat “sorpresa” perquè alguns grups “plantegin novament una comissió d’investigació quan saben que no es pot constitucionalment”. En aquest sentit, Lastra ha recordat que “el Parlament català ja va intentar fer això i va ser el mateix Tribunal Constitucional qui en sentència va tombar aquesta comissió d’investigació”. La vicesecretària general del PSOE ha recordat que la inviolabilitat del Rei està protegida per l’article 56.3 de la Constitució espanyola: “És simplement llegir-se la Constitució i saber que el Rei és inviolable”.
En el seu moment, ara fa un any i mig, el PSOE s’hi va oposar frontalment. El setembre del 2018, llavors amb majoria conservadora, la Mesa del Congrés dels Diputats ja va tombar una petició de comissió d’investigació de la monarquia, que ni tan sols va arribar a debatre’s al ple. Va ser tombada pel PP, el PSOE i Ciutadans, que van aliar-se per bloquejar-la. Els vots socialistes ni tan sols eren necessaris. Només Unidos Podemos, un dels impulsors de la comissió, hi va votar a favor.
El PP, "portamaletes de la ultradreta"
Per altra banda, la portaveu socialista ha fet una defensa aferrissada de la taula de diàleg, i ha carregat contra el PP per la seva actitud, que ha qualificat de "portamaletes de la ultradreta". En aquesta línia, Adriana Lastra ha assegurat que "la llei és important" però que "no ha de servir de coartada per impedir fer política". També ha advertit sobre els "enemics" de la taula de diàleg, referint-se al president Carles Puigdemont. "Estaven el dimecres asseguts a la taula i el cap de setmana criticant-la", ha exemplificat. "Hi ha una part de l'independentisme català que prefereix viure en la confrontació, així com hi ha una part de la dreta espanyola que prefereix viure en la confrontació", ha conclòs.