La comissió de Justícia del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts votar al pròxim Ple la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ pactada entre el PSOE i el PP. Amb el suport dels populars, Junts per Catalunya, PNB i Ciutadans, els socialistes han aconseguit que el seu text es voti el pròxim dijous a la cambra baixa. Vox s’ha abstingut, i Unidas Podemos, Esquerra Republicana i Bildu —que havien presentat esmenes de forma conjunta— han votat en contra de la proposta socialista i dels pactes que havia arribat amb el PP.

Tot indica, doncs, que aquest dijous el Congrés aprovarà la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ —després haurà de passar pel Senat— amb les “correccions tècniques” que tant els socialistes com els populars insisteixen que s’han limitat a fer en el text. De fet, PSOE i PP asseguraven aquest dilluns, després d’haver pactat aquestes pinzellades en el text, que el consentiment queda intacte en la nova llei, per molt que Podemos insisteixi que això no és així i que digui a tort i dret que la reforma implicarà tornar “al Codi Penal de la Manada”.

Aquest dilluns, el PSOE va certificar que deixava Podemos de banda en la reforma de la llei del ‘només sí és sí’, i va acabar pactant amb el PP dues esmenes per reformar el text. Tant els socialistes com els populars asseguren que aquestes dues esmenes transaccionals són només “correccions tècniques”, per molt que els socis de govern, Podemos, assenyalin que qualsevol modificació d’aquesta llei estrella del Ministeri d’Igualtat és “política”. Aquestes esmenes corregeixen uns articles que, per error, havien destipificat com a delicte la distribució pública per internet de continguts que promouen els delictes sexuals a menors de 16 anys.

Durant el debat d'aquest dimarts a la comissió de Justícia, els socis de govern han criticat el PSOE per haver pactat amb el PP la reforma d'una llei feminista, el text estrella del Ministeri d'Igualtat. Esquerra Republicana, per exemple, sempre ha dit que la reforma havia de comptar amb l'aval del departament capitanejat per Irene Montero. Així mateix, aquests grups parlamentaris han convidat els socialistes a "reflexionar" abans de dijous i situar-se al costat de Podemos en la modificació d'aquesta llei. 

Cal recordar que les diferències entre els dos bàndols es fonamenten en el lloc on es col·loca la violència i la intimidació en el text de la llei. Com que l’obsessió de Podemos i del Ministeri d’Igualtat és que el consentiment es mantingui ben intacte en el cor de la llei, demanen que la violència i la intimidació es col·loquin en la reforma com a agreujants d’una agressió sexual. El PSOE no ho veu de la mateixa manera (considera que això dispararia les penes); i és per això que proposa plantejar-ho com un subtipus dins del Codi Penal. És a dir, que sigui en ell mateix una forma d’agredir sexualment.