El PSOE, PP, Vox i Ciutadans s'han unit al Senat i han fet servir la seva majoria per rebutjar una iniciativa d'ERC que demanava la cessió de la caserna del Bruc a l'Ajuntament de Barcelona. Els republicans, que van presentar aquesta moció després de la polèmica pel sorteig masclista d'una prostituta per part d'un grup de militars d'aquesta caserna, instaven el govern espanyol a permetre que aquest espai militar pogués ser destinat a altres usos, concretament socials. Tanmateix, la proposta només ha comptat amb el suport de Bildu, el PNB i Junts, mentre que Coalició Canària, Teruel Existe, Más Madrid i el Partit Aragonès han decidit abstenir-se.  

El senador d'ERC Robert Maish ha defensat que "la desaparició del servei militar obligatori va suposar un canvi radical en les necessitats i equipaments militars espanyols, i aquesta instal·lació està clarament poc utilitzada i no respon a cap sentit estratègic, més enllà del simbolisme de la presència de militars espanyols als carrers de Barcelona". Segons la formació, el PSOE i PP s'han unit "una vegada més" per tal d'"evitar l'avanç de Barcelona cap a una ciutat més justa i moderna".

Una proposta del PSC

Durant la seva intervenció, el senador republicà ha recordat que "el PSC ja havia plantejat" la cessió de la caserna del Bruc "quan governaven a l'Ajuntament de Barcelona" per construir equipaments i habitatges. És per això que, Maish ha apuntat que es tracta d'un projecte de ciutat "transversal". "No s'entén perquè ara pacten amb el PP per continuar bloquejant una iniciativa que és de sentit comú", ha argumentat el senador, que també ha assenyalat que els socialistes tenen un "doble discurs" perquè "un dia defensen una cosa i quan actuen des del govern fan la contrària"."Això ja no s'aguanta", ha insistit.

Des d'ERC han exposat que la caserna del Bruc es troba en una zona de recintes universitaris que no disposa de tots els serveis necessaris. "Per aquesta raó, és urgent recuperar espais per a destinar-los a polítiques públiques d'habitatge o equipaments educatius", ha apuntat Masih davant el Senat. "El Ministeri de Defensa no pot actuar com a tap en el desenvolupament de l'entorn urbà a Barcelona i ha d'adaptar les seves infraestructures a les necessitats reals del segle XXI", han afirmat els republicans.

La cessió d'altres espais

Segons el partit d'Oriol Junqueras, la caserna del Bruc es troba en la mateixa situació de bloqueig que la comissaria de Via Laietana i, per això, han assenyalat al govern espanyol, "el qual sembla que està més preocupat per bloquejar iniciatives que defensa des de l'oposició i oblida quan governa, que a garantir els drets i les necessitats de la ciutadania". A banda d'aquests espais, la formació també ha reclamat la cessió de les casernes militars del carrer Emili Grahit de Girona per a la construcció d'un edifici públic.