La Mesa de Congrés, amb els vots de PSOE, el PP i Vox, ha rebutjat aquest dimecres l'última comissió d'investigació registrada sobre la figura de Joan Carles I, impulsada per Unidas Podemos i vuit partits, entre ells ERC, Junts, PDeCAT i la CUP, que ja és la quinzena que s'ha plantejat en aquests gairebé dos anys de legislatura.
Seguint el criteri dels lletrats de la Cambra i els precedents, la Mesa de Congrés ha rebutjat tramitar la iniciativa al·legant que, els articles 56.3 i 65 de la Constitució, així com la interpretació que ve fent el Tribunal Constitucional de la inviolabilitat de Rei, no permeten admetre aquesta petició de comissió d'investigació.
Presumptes comissions il·legals
Aquesta quinzena comissió d'investigació va ser demanada a finals de juliol per Unidas Podemos i diversos socis parlamentaris de l'Executiu per aclarir la presumpta venda "opaca d'armes" a països "no democràtics", entre els que se cita Marroc, i si el rei emèrit Joan Carles I es va poder lucrar mitjançant presumptes "comissions il·legals".
La iniciativa, a banda de les formacions ja esmenades, va ser impulsada per Bildu, Más País-Equo, Compromís i BNG a l'entendre que diverses informacions periodístiques reflecteixen transaccions de "dubtosa legalitat", que podrien fins i tot constituir un presumpte delicte de malversació de fons públics.
Per tant, aquestes formacions exigien que el Congrés "faci llum sobre qualsevol ombra de corrupció que afecti les institucions públiques" i argumentaven, a més, la necessitat de crear aquest òrgan parlamentari per l’"indubtable interès públic" que té la decisió de Joan Carles I de sol·licitar, per segona vegada en pocs mesos, una regularització tributària milionària.
Dues iniciatives més, rebutjades
La iniciativa es va registrar tot just una setmana després que el PSOE, el PP i Vox tornessin a unir els seus vots a la Mesa de Congrés per no tramitar altres dues comissions d'investigació sobre el pare de Felip VI, plantejades per gran part dels aliats de l'Executiu progressista, però sense Podem.
Com en les anteriors ocasions, la decisió de la Mesa de Congrés no ha estat unànime, ja que Unidas Podemos ha tornat a desmarcar donant suport a la tramitació de la comissió d'investigació.
Patrimoni Nacional per pagar luxes a les amants
Després de més d'un any de la fuga als Emirats Àrabs, continuen els escàndols. Joan Carles I va fer servir Patrimoni Nacional per pagar luxes a les seves amants, despeses de palaus, iots i viatges, segons el diari Público. El rei emèrit va aprofitar l'exempció fiscal de Patrimoni Nacional per no pagar impostos per donacions valorades en més de 100 milions d'euros.
El mateix diari ressalta que Joan Carles I mai no ha pagat impostos pels obsequis milionaris i donacions que rebia gràcies al fet que el govern d'UCD va aprovar la llei reguladora del Patrimoni Nacional. Una llei que va validar el PSOE l'any 1987 amb un reglament que permet al monarca rebre donacions il·limitades, per al seu ús personal, i gaudir-ne sense condicions ni terminis perquè passin al Patrimoni Públic.