El PSOE s’ha unit aquest dijous als vots del PP i Vox per tombar una moció de Podemos que instava el govern espanyol a desclassificar els documents relatius a l'intent de cop d'estat del 23 de febrer del 1981. La iniciativa dels morats ha dividit els socis de govern, ja que Sumar sí que ha donat suport a la proposta, com també els partits independentistes.
La publicació d’aquests documents és una vella reivindicació de Podemos. Aquest cop l’han posat sobre la taula arran de la filtració de les converses entre Joan Carles I i Bárbara Rey. Els àudios publicats fa unes setmanes van ser gravats als anys noranta. En ells el rei emèrit qüestiona Sabino Fernández Campos, que va ser nomenat secretari general de la Casa Reial el 1977, en contrast amb el general Alfonso Armada, el seu preceptor des de 1954. Armada va ser condemnat el 1983 a 30 anys de presó per conspiració militar en l'intent de cop d'estat.
És per aquest motiu que Podemos ho torna a posar sobre la taula. Consideren que és “d’extrema gravetat” que Armada, una persona condemnada en un intent de cop d'estat, hagi sigut tan proper a Joan Carles I, el cap de l’Estat d’aquell moment. I que, a més a més, "hagi guardat alguna informació amb coneixement del cap d'Estat i que l'afecti al voltant" a aquests successos".
Reforma de la Llei de Secrets
Per tot això, han demanat al govern d’Espanya que faci pública tota la documentació sobre l'intent de cop d'estat del 23F. Podemos té registrada una proposició de llei amb la mateixa exigència, però la setmana passada va optar per interpel·lar sobre aquest tema la ministra de Defensa, Margarita Robles, per poder presentar ara aquesta moció.
Durant el debat que el diputat Javier Sánchez Serna va mantenir amb Robles, la ministra va evitar parlar dels àudios de Joan Carles I, recordant a Podemos la reforma de la Llei de Secrets Oficials que el govern Sánchez ha inclòs en el seu Pla d'Acció per la democràcia. Robles va insistir en el fet que, en el seu moment, ja es va posar a disposició de l'instructor i el tribunal “tota la documentació i material probatori de què es disposava".
Per part del PP, Rafael Hernando va fer una defensa ferma del relat oficial del 23F acabant la seva intervenció amb un sonor “Viva el Rey!”. El diputat popular va dir que el problema de Podemos és que “viuen a Netflix” i estan “acostumats a recargolar la realitat per adaptar-la als seus interessos i fòbies”.
L’intent de cop d’estat del 23 de febrer del 1981 és un moment marcat a la història d’Espanya. Un grup de militars va irrompre a punta de pistola en el Congrés dels Diputats, en ple centre de Madrid, durant la investidura del candidat a la Presidència del Govern, Leopoldo Calvo-Sotelo, de la Unió de Centre Democràtic (UCD).