L'aixecament de l'article 155 de la Constitució s'allunya cada cop més. Si aquest dissabte el govern espanyol ja advertia en un comunicat on amenaçava amb vetar els nous consellers del Govern -entre els presos i els exiliats-, aquest diumenge el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ja ha anunciat que donarà suport a Rajoy si rebutja el nomenament del nou executiu.
Sànchez així ho ha assegurat en una entrevista a La Razón, en la que critica la decisió del nou president de la Generalitat, Quim Torra, d'incorporar al seu gabinet dos consellers en presó preventiva, Jordi Turull i Josep Rull, i altres dos exiliats a Bèlgica, Antoni Comín i Lluís Puig.
"Donarem suport que el govern (espanyol) rebutgi el nomenament dels presos i els fugits", ha assegurat el socialista en l'entrevista, que també afegeix que el comportament de Torra "degrada" la Generalitat i demostra "molt poc interès" per l'autogovern.
Rajoy controla el DOGC
En una situació normal, després que el president Torra signés aquest dissabte el nomenament dels nous consellers aquests ja serien automàticament nomenats. Ara bé, a causa de l'article 155, és Rajoy és qui controla el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i, fins que els nomenaments no apareguin al DOGC el nou Govern no estarà en funcionament.
Quan es va aprovar l'article 155 la condició per al seu aixecament era que es constituís el nou Govern i, per tant, tot i que el nomenament dels consellers el faci el president de la Generalitat, Rajoy pot vetar-los escollits deixant de publicar el decret de Torra al DOGC. Això mantindria de facto la suspensió de l'autonomia, malgrat la investidura del nou president per part del Parlament.
De fet, la premsa espanyola ja dona per fet aquest diumenge que Rajoy mantindrà el 155. Citant fonts de la Moncloa, els diaris de Madrid asseguren que "Rajoy mantindrà el 155 davant la 'provocació' de Torra i afirmenque Rajoy ja està valorant ni tan sols publicar al DOGC els noms dels nous consellers.
El PSOE endureix l'estratègia contra Catalunya
Els socialistes espanyols, que fins ara mantenien un paper més moderat al de PP i Cs en la dura repressió contra Catalunya, han decidit canviar d'estratègia. Els de Ferraz han decidit endurir la línia contra l'independentisme per rellançar-se a les eleccions generals del 2020.
Justament aquesta setmana es va fer evident aquest gir del PSOE quan el Pedro Sánchez va demanar reformar el delicte de rebel·lió del Codi Penal per adequar-lo al temps actuals, és a dir, al procés. A més, els socialistes van proposar una reforma legal perquè els presidents autonòmics hagin d'acatar la constitució quan prenguin possessió, cosa que no van fer ni Torra ni Carles Puigdemont.
Iceta es desmarca
Aquesta línia dura de Sánchez, però, contrasta amb les últimes declaracions de Miquel Iceta. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat que "no hi ha motius" per impugnar el nomenament dels polítics presos com a consellers.
En una entrevista amb l'ACN -feta divendres abans que es conegués el nou Govern del president de la Generalitat, Quim Torra, però donada a conèixer aquest diumenge- Iceta defensava que "no és il·legal" que els polítics sobiranistes que romanen en presons estatals puguin ser nomenats.
Tot i això, Iceta advertia que seria un "error molt gran" i les institucions espanyoles podrien llegir que no és una acció "per afavorir el diàleg sinó més aviat donaria la sensació que es vol mantenir o incrementar la tensió".