És “probable” que Pedro Sánchez pateixi aquest dijous al Congrés dels Diputats la seva trenta-sisena derrota parlamentària aquesta legislatura. Així s’ha expressat aquest dilluns la portaveu del PSOE, Esther Peña, que ha reconegut que, ara per ara, els socialistes no tenen els vots dels seus socis d’investidura garantits per tirar endavant el sostre de dèficit. Malgrat haver-se reunit amb Junts per Catalunya a Suïssa aquest passat cap de setmana, el PSOE no compta per ara amb els vots dels independentistes. I és per aquest motiu que aquest dilluns des de la sala de premsa de la seu de Ferraz s’ha suplicat al PP que sí que doni suport a un dels passos indispensables per tirar endavant els pressupostos del 2025.

El cas és que la setmana passada Carles Puigdemont ja va advertir el PSOE de quin seria el sentit del vot de la seva formació si res no canvia. "A la mateixa cosa que vam votar que 'no', hi tornarem a votar que 'no'; si la canvien, parlem-ne", deia en referència a un sostre de dèficit que els juntaires ja van tombar el passat mes de juliol. Sent irònic amb l’ensurt que es van endur els socialistes quan la setmana passada Junts va tombar a última hora la regulació dels lloguers de temporada, el president de la Generalitat a l’exili assenyalava que aquest cop a la Moncloa “no tindran sorpreses”. Així, instava el govern espanyol a “reflexionar” sobre les diferències entre Catalunya i Espanya en matèria d’execució pressupostària; aquest va ser el motiu dels independentistes a l’estiu per aixafar a Pedro Sánchez el seu primer aniversari del 23-J.

La portaveu del PSOE ha estat llavors preguntada pels periodistes sobre per què ha assenyalat en el seu discurs inicial al PP i no a Junts. A continuació, Esther Peña ha opinat que cada diputat haurà de donar les explicacions al seu territori sobre què vota al Congrés, ja que, segons els càlculs que exposen els socialistes, no aprovar el sostre de dèficit suposaria al voltant de 12.000 milions d'euros menys per a comunitats autònomes i ajuntaments. "Junts, el PP i altres partits hauran de ser responsables" amb el sentit del seu vot. En aquesta mateixa línia, fonts socialistes assenyalen que no hi ha una negociació en marxa amb el partit de Carles Puigdemont sobre la senda de dèficit.

El PSOE emmarca la reunió amb Junts dins la normalitat

En la roda de premsa celebrada aquest dilluns, Esther Peña ha estat preguntada en repetides ocasions sobre la reunió mantinguda aquest cap de setmana a Suïssa amb Junts per Catalunya. La portaveu del partit ha recordat que les trobades són “ordinàries” i que formen part del compromís dels socialistes adquirit amb els juntaires: veure’s un cop al mes a l’estranger.

“Les reunions seran discretes fins que hi hagi acords nous”, ha insistit. Així, i malgrat reconèixer que el PSOE i Junts són “partits diferents que afronten la política de maneres diferents”, ha opinat que la trobada entre les dues formacions “no ha arribat en un mal moment”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!