Les votacions al Congrés dels Diputats continuen posant en risc l’estabilitat del govern espanyol. El PSOE s’ha hagut d’alinear aquest dimarts amb el PP per evitar un nou revés parlamentari. Els socialistes han votat a favor d’una proposició de llei impulsada pels populars que té l’objectiu que el president espanyol hagi de comparèixer més a la cambra baixa per donar explicacions sobre la política exterior de la Moncloa. A primera hora de la tarda, a la Carrera de San Jerónimo no estava clar quin seria el posicionament del PSOE, però fonts socialistes confirmaven poc després de la intervenció del seu diputat que el vot seria afirmatiu. Durant el debat, els socis d’investidura de Sánchez han anunciat que facilitarien que la proposició de llei superés el seu primer examen parlamentari i el PSOE s’ha vist abocat a donar suport a una iniciativa que té una exposició de motius altament crítica amb les “decisions preses unilateralment” per Sánchez i amb els “estralls” i la poca “certesa” que aporten les diferències entre el PSOE i Sumar. La proposició de llei s’ha pres en consideració per 302 vots a favor, 24 en contra i 14 abstencions. Sumar s’hi ha oposat i Bildu, el PNB i Podemos s’han abstingut.
L’objectiu de la iniciativa, que modifica la Llei de l’Acció i del Servei Exterior de l’Estat, és forçar que el president del govern espanyol comparegui a les Corts Generals “amb caràcter previ als Consells Europeus per informar sobre les posicions que prendrà a l’ordre del dia previst” i, a més, establir que, “davant de qualsevol decisió de política exterior que suposi un canvi respecte a qüestions contemplades a l’Estratègia d’Acció Exterior”, el president espanyol “haurà de comparèixer amb caràcter previ per informar-ho” i explicar “les raons que hi porten”. L’encarregat de defensar la iniciativa en nom del PP ha sigut Esteban González Pons, que ha subratllat la necessitat que el Congrés “no renunciï a la seva competència en política exterior” i ha situat els diputats en una disjuntiva: “Que aquesta cambra sigui un parlament digne i autònom o la mera sucursal del Palau de la Moncloa”.
Durant la seva intervenció, el diputat socialista Sergio Gutiérrez, que no ha anticipat el sentit del vot del PSOE, ha abanderat el “protagonisme”, el “lideratge” i el “respecte” de Sánchez en matèria de política exterior. “Entenc que no els agradi, però d’aquí a negar-li potestats constitucionals hi ha una diferència notable”, ha apuntat. El socialista ha retret als populars que es “vesteixin amb pell de xai democràtic” quan van ser els que, en el seu moment, “van enviar tropes a la guerra il·legal de l’Iraq sense passar” pel Congrés. “És cridaner que demanin més debats quan mai es refereixen a la qüestió concreta per la qual es convoquen els debats, estem molt a gust debatent perquè com més debats, més es desemmascaren”.
Sumar obre una nova bretxa al si del govern espanyol
Un dels discursos més crítics ha sigut el de Agustín Santos, diputat de Sumar, que ha acusat el PP de voler “arrogar-se” un “dret de tutela” i un “vet anticonstitucional” sobre la política exterior i pretendre “ressuscitar de les cendres un bipartidisme en política exterior que va morir el 2004”. Sumar, a diferència del PSOE, ha votat en contra de la iniciativa. Santos ha apostat per “establir una barrera que bloquegi l’avenç del PP i Vox” i ha lamentat que els populars vulguin “bloquejar l’acció del govern espanyol” a l’exterior i intentin “enviar el president del govern espanyol lligat de peus i mans perquè sigui víctima de les majories conservadores i reaccionàries de la Unió Europea”.
ERC i Junts posen en relleu que es reforça el control parlamentari
Per la seva banda, els partits independentistes s’han obert a estudiar la proposta del PP, però han retret els interessos partidistes dels populars. Esquerra ha justificat el seu vot a favor esgrimint que la principal “virtut” de la proposició de llei és que permet “augmentar” el control parlamentari, donat que si les decisions en política exterior “no passen el procés d’escrutini de la cambra” són “febles i discutibles”. “Sense el control del parlament, hi ha el perill de l’arbitrarietat”, ha avisat el diputat Francesc Marc-Álvaro, que ha afegit que la intervenció del Congrés és una garantia extra de “coherència i estabilitat” en les decisions i ha posat en relleu la “unanimitat” pel “dèficit de presència” del president espanyol al ple per parlar de qüestions de política exterior. “La responsabilitat política inclou explicar la traçabilitat de les coses, del perquè de cada decisió i acceptar que aquesta traçabilitat, si no s’ofereix com a tal, esdevé un misteri”, ha conclòs, en referència al “cop de volant” de Pedro Sánchez sobre el Sàhara Occidental, que encara és un “enigma”.
Des de Junts per Catalunya, Josep Maria Cruset ha retret el “menyspreu” de Sánchez al “retiment de comptes” al Congrés quan es tracta d’explicar la política exterior i ha lamentat que hi vagi a donar explicacions “quan han passat setmanes” des de la celebració del Consell Europeu i quan “el dia a dia ha canviat significativament la realitat de la política exterior”. El diputat juntaire ha censurat la “manca de transparència” i ha reprovat que “històricament” l’acció exterior del govern espanyol s’hagi “instrumentalitzat” per anar “en contra dels catalans i les seves legítimes reivindicacions”. També ha avisat que Junts posarà sobre la taula altres qüestions vinculades a l’acció exterior de la Generalitat i la “persecució que ha patit i que cal revertir”.